Напружена ситуація у Львові із вивезенням сміття триває з літа 2016 року / фото lviv.depo.ua

Міський голова Львова Андрій Садовий склав перелік побажань щодо дій уряду з подолання сміттєвої кризи у місті.

Про це мер написав на своїй сторінці у Facebook.

Садовий зазначив, що за поданням прокуратури суд заборонив використання Грибовицького полігону, який був єдиним полігоном, що обслуговував Львів та чотири наколишні райони області.

Відео дня

За словами міського голови Львова, державні органи влади не запропонували місту альтернативний полігон.

«Будь-які наші спроби налагодити тимчасове вивезення ТПВ на інші полігони наштовхуються на системний та організований опір», – заявив Садовий.

Очільник міста повідомив, що очікує від Прем'єр-міністра та інших державних діячів припинення «створення штучних перешкод для вивезення ТПВ зі Львова на альтернативні полігон» у вигляді кримінальних справ, погроз та негайних масових перевірок «навіть власників приватних полігонів, які погоджувались працювати зі Львовом».

Садовий просить у уряду «дати команду голові ЛОДА припинити блокування сортувально-брикетувальної лінії в індустріальній зоні "Рясне-2" за допомогою контрольованої ним “громадськості”».

Читайте такожПід Львовом знову горіло Грибовицьке сміттєзвалище

Також, за словами Садового, уряд може «пришвидшити процес виділення кредиту Європейського інвестиційного банку для проекту комплексного вирішення проблеми ТПВ у Львові». Він заявив, що перша угода між Кабміном та ЄІБ «була підписана майже 2 роки тому, задовго до підпалу на Грибовицькому полігоні, а згодом надовго застрягла в міністерських коридорах».

Також мер закликає «виділити реальну ділянку в межах області для нового сміттєпереробного комплексу». «Ваша попередня і єдина на сьогодні пропозиція - територія колишнього заводу "Яворівська сірка" - була забракована експертною комісією на чолі з академіком Юхновським та місцевими органами самоврядування». Місто Львів 26 (!) років звертається з таким проханням до обласної державної влади», – додав Садовий.

Окрім цього, він закликав «припинити кримінальні справи щодо голландських інвесторів», уточнивши, що «мова йде про відому компанію CTP, яка має намір збудувати сучасний індустріальний парк у "Рясне-2"».

«Я не відкидаю свою вину. Вона полягає в тому, що я виставляв інші пріоритети. У 2006 році я прийшов в місто, в якому не було води, нормального теплопостачання, доріг, транспорту і тд. Це були мої пріоритети, цього хотіли львів'яни і підтверджували це на виборах 2006, 2010 і 2015 років.  Я готовий нести відповідальність за визначення саме таких пріоритетів. Ви все ще маєте можливість не довести до невідворотних наслідків свою помилкову стратегію - нищення уявних конкурентів через нищення міста та його мешканців», – заявив Садовий.

Читайте такожУ Львові вночі люди збудували барикади із сміття та вимагали вивезення відходів

Як повідомляв УНІАН, раніше прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що проблему з львівським сміттям можна вирішити за кілька місяців.

«Хочу пояснити, в чому полягає, на мій погляд, вирішення сміттєвої проблеми для Львова. Все просто. Треба розпочати робити новий полігон, і це вимагає лише декілька місяців. Земельна ділянка Львову відводилась уже двічі. Кошти у Львова завдяки децентралізації є - тільки близько 250 млн грн лежить на депозиті. За ці гроші можна золотий полігон зробити!», - заявив Гройсман.

14 червня Гройсман на засіданні уряду розкритикував Садового за тривалі проблеми з вивезенням твердих побутових відходів зі Львова. Прем’єр підкреслив, що вирішення подібних проблем перебуває в компетенції місцевих органів влади, а уряд забезпечує всю необхідну підтримку.

«Що ще я повинен зробити, щоб ти навів порядок у своєму місті? Хочеш, щоб я вибачився? Ну давай, я вибачусь перед жителями Львова за те, що ти 11 років не вирішуєш цю проблему», - зазначив глава уряду. У свою чергу, міський голова Львова Садовий завив, що очікував від прем’єр-міністра України «більш адекватної відповіді» на попередження про екологічну загрозу.

12 червня міськрада Львова попросила уряд оголосити місто зоною надзвичайної екологічної ситуації через накопичення сміття.

Довідка. Напружена ситуація у Львові із вивезенням побутових відходів через закриття Грибовицького звалища з літа 2016 року триває. Міський голова Садовий неодноразово звертався по допомогу до керівників інших регіонів країни, однак більшість з них не мають можливості приймати додаткову кількість сміття через технічний стан полігонів.