Кабмін незабаром розгляне стратегію з управління відходами / фото dpchas.com.ua

Стратегію управління відходами буде розглянуто на засіданні Кабінету міністрів вже найближчим часом, повідомив журналістам міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Читайте такожЛьвів просить у ЄБРР €35 мільйонів на рекультивацію Грибовицького полігону

«Наше завдання - якомога швидше розглянути стратегію з управління відходами на засіданні Кабінету міністрів. Я вірю, що це можна зробити в рамках місяця. Ми робимо все можливе, щоб вона була якомога швидше розглянута. Я вважаю, що цей документ абсолютно готовий», - сказав він, додавши, що зараз вже завершуються останні консультації з Міністерством економічного розвитку.

Відео дня

«Щойно буде схвалена стратегія, Мінекології готове презентувати рамковий законопроект щодо управління відходами, який буде базуватися на рамкової директиви Європейського Союзу, що знаходиться в рамках виконання наших євроінтеграційних планів, передбачених в Угоді про асоціацію з ЄС», - зазначив міністр.

Він повідомив, що після прийняття цього закону Мінекології запропонує секторальні законопроекти, яких буде достатньо багато.

«Вони будуть регулювати кожен сектор відходів, яких у стратегії 7. Це досить довга робота, але у нас є індикатори до 2030 року, до 2050 року. Будемо намагатися виконати цю роботу досить швидко», - сказав Семерак.

Також міністр зазначив, що стратегія передбачає запровадження інноваційного для України принципу ієрархії поводження з відходами.

«Ієрархія поводження з відходами передбачає: перше - повинні бути вжиті всі заходи для запобігання утворенню відходів. Друге – це повторне використання. Наступний пріоритет – це утилізація і переробка; якщо не можна переробити, то необхідно сортувати, створювати відповідний продукт, який піде, наприклад, на спалювання. Останнім пріоритетом є відправка відходів на звалище. Наше завдання - мінімізувати вивезення сміття на звалища з перспективою скорочення вивозу до 0», - повідомив Семерак.

Як повідомляв УНІАН, 1 червня 2016 року Кабінет міністрів доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Мінекології провести перевірку та інвентаризацію сміттєзвалищ побутових відходів, а також розробити ефективну систему поводження з ними.

Наступним важливим етапом державної політики є розробка Національної стратегії поводження з відходами і плану по реалізації цієї стратегії, які повинні бути підготовлені до кінця поточного року.

У грудні 2016 року Мінекології представило перший варіант проекту цієї стратегії і виставило його на громадське обговорення. За словами глави міністерства Остапа Семерака, даний документ охоплює всі види відходів – тверді побутові, промислові, небезпечні, будівельні, сільськогосподарські, електричні та ін.