Новий ДСТУ на пшеницю можуть ввести в дію влітку / фото УНІАН

Введення в дію нового державного стандарту (ДСТУ) на пшеницю, який відповідатиме міжнародним нормам, очікується в травні-червні 2019 року, повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Читайте такожУкраїна збільшила зовнішньоторговельний обіг продукцією АПК майже на $2 мільярди

"Проект другої редакції ДСТУ на пшеницю буде розглянуто на засіданні Технічного комітету в лютому поточного року. Плановий термін введення в дію нового стандарту після затвердження - травень-червень 2019 року", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

За словами заступника міністра аграрної політики і продовольства Олени Ковальової, розробка нового стандарту на сьогоднішній день знаходиться на фінальному етапі.

"Ми знаходимося на фінальному етапі напрацювання нового стандарту на пшеницю. Метою коригування стандарту є оптимізація техніко-технологічних процесів виробництва зерна пшениці та гармонізація його нормування з міжнародними нормами, зокрема, країн Європейського Союзу. При цьому обов'язковим залишається необхідність враховувати інтереси вітчизняного виробника, а також сприяти бізнесу і міжнародній торгівлі", - цитує прес-служба слова Ковальової.

У прес-службі відзначили, що в оновленому стандарті пропонується зменшити кількість класів непродовольчої пшениці, що позитивно позначиться, зокрема, на системі її заготівлі. Крім того, були прийняті до уваги показники, пов'язані з хлібопекарськими якостями зерна - вміст білка і клітковини. Також вперше пропонується ввести показник вмісту зерен, пошкоджених клопом-черепашкою, а в якості рекомендованого - значення сили борошна.

Зазначається, що рішення коригування державного стандарту на пшеницю було прийнято в 2018 році, оскільки довгий час він діяв без перегляду і змін. Зокрема, у вересні 2018 року в рамках засідання технічного комітету "Зернові культури та продукти їх переробки" була розглянута і затверджена перша редакція оновленого стандарту на пшеницю, яка була оприлюднена для публічного обговорення на два місяці.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2018 року Технічний комітет Національної аграрної академії наук оновив національний стандарт на пшеницю.