Більшість власників не хочуть продавати свої паї / fonday.ru

Більшість власників паїв (70%) у разі введення ринку земель сільськогосподарського призначення продовжать його обробляти, або здавати в оренду, 16% - мають намір його продати.

Такі результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» протягом 24-27 жовтня 2019 року.

Близько чверті опитаних зазначили, що мають земельний пай: з них 6% – обробляють його самостійно, 17% – здають в оренду. Власників паїв найбільше на Заході, серед жителів сіл і осіб старшого віку.

Відео дня

Головними причинами, чому не обробляють самостійно земельний пай, більше чверті опитаних вказали на відсутність фінансових можливостей і стану здоров'я (переважно з-за віку). Наявність інших видів доходів, відсутність відповідних знань і умінь для заняття фермерством, проживання в іншому населеному пункті відзначили 10-12%.

Більшість власників паїв (73%) не вважають вартість оренди справедливою, протилежної думки – лише 15%.

42% вважають, що вартість оренди землі сільськогосподарського призначення повинна встановлюватися державою, 38% – визначатися ринком. Кожен п'ятий не визначився. Ринковий механізм регуляції більше підтримують власники паїв, які самостійно їх обробляють, а також ті, хто вважає вартість оренди свого паю справедливою. При цьому молодь більше за ринок, старші – за регулювання державою. Ідею про ринку більше розділяють виборці Голосу та Європейської солідарності.

Аудиторія: населення України віком від 18 років. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіоном і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження не більше 2,2%.