Ілюстрація REUTERS

Українські тваринники просять скасувати податок на поголів'я свиней, яке господарствам довелося знищити через АЧС, а також просять ввести держпідтримку на 2020 рік в галузі свинарства для компенсації завданої шкоди.

Читайте такожЕксперт розповів, що Україна повинна зробити для успішної боротьби з АЧС

Про це повідомила прес-служба Асоціації тваринників України з посиланням на голову Ірину Паламар.

Відео дня

Зазначається, що асоціація звернулася з офіційними листами до президента, прем'єр-міністру і міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України із закликом врегулювати податкове законодавство.

"Просимо Вас спростити ведення бізнесу в галузі свинарства, виключивши існуючу практику покладання податковими органами на господарства зобов'язань зі сплати ПДВ на знищені через АЧС товарні поголів'я свиней", – йдеться у зверненні.

Крім того, тваринники закликають запровадити державну підтримку на 2020 рік галузі свинарства в умовах АЧС для компенсації завданої шкоди.

За прогнозами асоціації, якщо не внести зміни в Податковий кодекс і не надати підтримку підприємцям, постраждалим від АЧС, то вже наступного року поголів'я свиней скоротиться на 20%.

Як повідомляв УНІАН, раніше Асоціація тваринників України закликала уряд закласти в державний бюджет на 2020 рік 3,5 мільярда гривень дотацій на підтримку галузі.

За даними Держпродспоживслужби, з 2012 по 2019 рік в Україні АЧС було знищено 194 тисячі свиней, зокрема, понад 175 тисяч - у спеціалізованих господарствах і 19 тисяч - у приватному секторі.

Згідно з прогнозом Держпродспоживслужби, якщо існуюча тенденція поширення АЧС збережеться, Україна до 2020 року втратить понад 1,2 мільйона свиней, або 4 мільярди гривень, а непрямі витрати зростуть на 5-7,5 мільярда гривень.

Довідка УНІАН. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не несе. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами та механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.