Фахівець зазначив, що такий крок міг би розв'язати одразу кілька проблем / фото УНІАН, Олег Куцький

В Одесі фахівці пропонують збіжжя, яке Україна не встигає чи не може експортувати, переробити на спирт.

"У нас є збіжжя, яке ми (Україна – УНІАН) маємо продати у сировинному вигляді на сировинних ринках та заробити на цьому якісь гроші", - розповів під час брифінгу у пресцентрі "Україна-Одеса" ректор Одеського інституту морегосподарства і підприємства Олександр Яценко. 

Водночас за його словами, якщо нема такої можливості, то обрати інший шлях – перероблення збіжжя в іншу сировину. Яценко розповів, що, наприклад, у Бразилії 45% автомобільного палива - це етанол, спирт рослинного походження. Та у Бразилії всі вантажівки та легкові автомобілі налаштовані на використання такої суміші пального, тому, що в Бразилії багато "чого росте", що можна переробити на спирт.

Відео дня

"З нашого збіжжя теж можна робити спирт та таким чином зменшити навантаження на імпорт паливо-мастильних матеріалів саме для України", - наголосив Яценко.

Він нагадав, що зараз більшість великих профільних заводів, які виробляють паливо-мастильні матеріали, не працюють через ушкодження, завдані російськими окупантами.

"Наші спиртові заводи працюють переважно на вітчизняній сировині – буряках та збіжжі. На буряках цукроварня працює 3-5 місяці на рік, а весь інший час ця підприємства могли б переробляти тогорічний урожай збіжжя…", - впевнений фахівець.

Він підкреслює, що наразі в Україну завозиться пальне з Європи, що потребує великих витрат, які можна зменшити переробленням на спирт "зайвого" зерна. 

"Це зменшить навантаження та негативні наслідки від того, що ми не можемо повною мірою експортувати збіжжя", - вважає ректор.

Зерновий конфлікт - головні новини

Російська блокада України в Чорному морі змусила ЄС скасував усі тарифи та квоти на транзит українського збіжжя до Європи. Однак, українське зерно "губилося" та осідало на ринках держав-сусідів, через що навесні 2023 року Єврокомісія ввела заборону на імпорт української кукурудзи, пшениці, насіння ріпаку та соняшнику до Польщі, Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини.

15 вересня термін дії цієї заборони сплив, але деякі країни досі тримають свої кордони закритими для українського зерна, а саме Польща, Угорщина,  Словаччина та Болгарія. Румунія теж спочатку закрила свої кордони, але потім повідомила про намір змінити рішення. 

18 вересня Україна подала позов до Світової організації торгівлі проти країн, які блокують українське зерно.

Через такі неоднозначні дії сусідів та неможливість в повній мірі використовати морські та річкові шляхи в портах України накопичился зерно, яке немає куди подіти.

Вас також можуть зацікавити новини: