Оприлюднено прогноз врожаю соняшнику в Україні / Ілюстрація REUTERS

Зниження врожаю соняшнику в Україні призведе до скорочення обсягів експорту соняшникової олії на 10%.

Про це заявила аналітик олійного ринку "УкрАгроКонсалт" Світлана Купреєва, повідомляє AgroPortal.ua.

Читайте такожЕксперти знизили прогноз врожаю зернових та олійних культур в Україні

Відео дня

Прогноз

За її словами, прогноз "УкрАгроКонсалт" врожаю соняшнику в Україні у 2020/21 МР становить 14-14,8 млн т.

"Це призведе до зниження показника внутрішньої переробки та експорту соняшникової олії на 10% щодо 2019/20 МР", — говорить експерт.

Зазначимо, що очікування щодо майбутнього врожаю олійної культури в Україні суттєво різняться. Згідно з останнім звітом Міністерства сільського господарства США (USDA), Україна ймовірно збере 15 млн т соняшнику, або на 9% менше, ніж минулого року. При цьому середня врожайність складе 2,2 т/га.

Однак оптимізм американських аналітиків не поділяють українські експерти. За прогнозом Українського клубу аграрного бізнесу, валовий збір соняшнику не перевищить 12-13 млн т, а середня врожайність навряд чи досягне 2 т/га.

Хронологія подій

  • Українські аграрії в ході осінньої посівної кампанії засіяли озимими зерновими 3,86 мільйона га, або 47% планованих площ.
  • Станом на 5 жовтня українські сільгоспвиробники зібрали майже 53 мільйони тонн основних культур з площі 17,1 мільйона га.зокрема, зернових і зернобобових культур намолочено 40,7 мільйона тонн з площі близько 11 мільйонів га (71% до прогнозу).
  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства очікувало урожай зернових і зернобобових культур в Україні у 2020 році на рівні 68 мільйонів тонн, олійних - 20 мільйонів тонн.
  • Станом на 13 жовтня 2020 року експерти знизили прогноз урожаю зернових та олійних культур в Україні.