Експерт пояснив, що буде з цінами на фрукти влітку 2023 / фото УНІАН, Олександр Синиця

Росія минулого року окупувала частину Запорізької та Херсонської області, залишивши українців без улюблених мелітопольської черешні та херсонських кавунів. У поточному році дефіцит фруктів не очікується, але ціни на них не будуть низькими.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопко коментарі РБК-Україна відзначив, що через несприятливі погодні умови збільшаться витрати на вирощування полуниці, що позначиться на цінах. При це він зазначив, що в цьому році сезон такої улюбленої серед українців ягоди зрушиться на початок травня.

За його словами, черешня в цьому році на ринку буде як вітчизняна, та й Імпортна. Річ у тім, що замість Запорізької та Дніпропетровської області, галузь розвивається в Чернівецькій та Одеській областях.

Відео дня

"Щодо прогнозу цін на цей вид кісточкових, то це важко спрогнозувати, оскільки все залежить від погодних умов другої половини весни", - розповів Гопка.

Також він сподівається, що влітку 2023 ситуація з кавунами покращиться.

Ціна на продукти в Україні - що відомо

Держстат України повідомив, що базова інфляція в березні зросла до 1,5% з 0,5% в лютому, що позначилося на цінах. При цьому в річному вимірі базова інфляція в березні знизилася до 20,1% з 22,7% в лютому.

Крім того, в Україні у березні 2023 року порівняно з березнем 2022 року продукти харчування подорожчали в середньому на 26,8%. Найбільший стрибок цін зафіксували на курячі яйця – на 79,8%, фрукти - на 44,9% і овочі-на 38,3%.

Вас також можуть зацікавити новини: