Українців попередили про можливе зростання цін на продукти / фото УНІАН, Владислав Мусієнко

Ціна на продовольство в Україні можуть суттєво зрости, якщо держава не зможе постачати газ за зниженою ціною.

Такий прогноз висловив експерт, кандидат економічних наук Олександр Хмелевський у коментарі "Фактам".

За його словами, зараз держава постачає газ виробникам соціальних товарів за пільговими цінами. Ті своєю чергою зобов'язалися обмежити зростання цін на свою продукцію.

Відео дня

"Але коли держава не зможе постачати дешевий газ, ціни на продовольство та інші товари різко зростуть. Оскільки вже зараз мільйони жителів України не можуть собі дозволити повноцінне харчування, то нове зростання цін може призвести до голоду", - попереджає експерт.

Читайте такожУкраїнські тепличні овочі коштуватимуть удвічі дорожче за імпортні - прогноз

Він зазначив, що імпортні товари вже "захоплюють" український ринок

"Поки виручають іноземні кредити та перекази заробітчан. Але при різкому зростанні імпорту нас чекає девальвація гривні й, отже, зростання цін на імпортні товари. Тому повністю витіснити українську продукцію імпорту не вдасться", - прогнозує Хмелевський.

Раніше повідомлялося, що ціни на продукти в Україні можуть повернути під контроль держави. Відповідно до зареєстрованого в парламенті законопроекту, надбавка в магазині не повинна перевищувати 25% від ціни виробника. Законопроект передбачає регулювання цін на продукти вітчизняного виробництва. Ціни на імпортні товари регулюватися державою не будуть.