Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» зможе приступити до встановлення безкоштовних лічильників для трьох мільйонів домогосподарств в Україні відразу після того, як Кабінет міністрів України затвердить фінансовий план компанії з урахуванням коштів на встановлення, а також прийме алгоритм передачі лічильника споживачу.

Читайте такожГройсман пригрозив Коболєву відставкою, якщо «Нафтогаз» не знизить ціну на газ для населення

Про це УНІАН повідомив заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк.

Відео дня

«Нафтогаз» зможе приступити до встановлення лічильників відразу після того, як Кабінет міністрів затвердить фінансовий план компанії, де будуть передбачені відповідні кошти на закупівлю і встановлення таких лічильників», - сказав він.

За його словами, другим не менш важливим процедурним кроком має стати визначення урядом алгоритму такого встановлення і порядку передачі цього лічильника споживачу.

«Проблема в тому, що коли «Нафтогаз» купує лічильник, його потрібно поставити на баланс, відповідно, для передачі його споживачеві має бути процедура. Ми готові віддати його умовно за одну копійку як подарунок, щоб у споживача не виникало податкових зобов'язань, як мінімум», - пояснив Хабатюк.

За інформацією менеджера НАК, компанія вже підготувала і передала на розгляд до міністерств (Мінекономрозвитку і Міненерговугілля - УНІАН) проект постанови зі встановлення лічильників, в якій прописано, що сама процедура передбачає укладення прямого контракту з клієнтом за типовим договором, так само, як це діє для прямих споживачів газу компанії.

При цьому Хабатюк висловив побоювання, що фактичний час початку встановлення газових лічильників для споживачів за рахунок нацкомпанії залишається невизначеним через можливе затягування затвердження фінансового плану компанії або ж незатвердження в ньому коштів на таке встановлення.

«Фінансовий план минулого року не був затверджений, позаминулого року він був затверджений наприкінці листопада, ще роком раніше він був затверджений у липні, тому більший ризик я бачу з боку того, чи буде затверджений фінплан і чи будуть у ньому затверджені кошти на встановлення таких лічильників», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, 30 січня Кабінет міністрів доручив «Нафтогазу» забезпечити всіх громадян України безкоштовними газовими лічильниками. В Україні таких близько трьох мільйонів. За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, в рішенні зазначено, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі має врахувати кошти, які будуть витрачені на лічильники, у фінансовому плані «Нафтогазу».

11 квітня «Нафтогаз» подав на розгляд до Кабінету міністрів скоригований фінплан на 2019 рік, в якому заклав 2,7 млрд грн на встановлення індивідуальних лічильників газу для споживачів.

Довідка УНІАН. НАК «Нафтогаз України» - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.