Ілюстрація REUTERS

Втрати державного та місцевих бюджетів від тіньового ринку нафтопродуктів в Україні у 2018 році оцінюються в 10 мільярдів гривень, повідомила прес-служба Нафтогазової асоціації України.

Читайте такожУ Кабміні похвалився: рівень тіньової економіки в Україні - найнижчий за десять років

Згідно з повідомленням, на даний момент в Україні нелегально працюють щонайменше 1500 заправок та невизначена кількість складів нафтопродуктів.

Відео дня

"Обсяг реалізації палива через нелегальні заправні пункти сягає 40 тисяч тонн на місяць. Тіньовий ринок, зокрема, в сегменті дизельного палива, що становить 20%, а зрідженого газу - 50%. Прогнозні втрати державного та місцевих бюджетів у 2018 році становили близько 10 мільярдів гривень", - йдеться в повідомленні.

В асоціації підкреслили, що таких обсягів нелегального обігу нафтопродуктів не існує ні в одній з сусідніх країн - ані в Європі, ані в СНД.

Зазначається, що, вивчивши світовий досвід контролю за обігом палива, Нафтогазова асоціація разом з учасниками ринку, фахівцями Мінфіну та ДФС розробили план законодавчих змін, які дозволять значно зменшити тіньовий ринок палива. Такі зміни були схвалені Верховною Радою України у вигляді закону №2628 від 23 листопада 2018 року.

"Однак, 19 червня 2019 року на засіданні уряду прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вирішив загальмувати необхідну для ринку реформу системи контролю за обігом нафтопродуктів за два тижні до імплементації та за півроку з моменту прийняття закону. В результаті проект постанови відправили на доопрацювання... Це означає, що в черговий раз реформа, яка може призвести до різкого скорочення обсягів тіньового ринку палива, збільшення податкових надходжень і покращення якості нафтопродуктів для споживачів, буде провалена", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Нафтогазова асоціація закликає керівництво країни не допустити подальшого занурення нафтогазового ринку в тінь, зниження доходів у бюджети України та рівня безпеки громадян.

"Зрив впровадження реформи з контролю за обігом нафтопродуктів, яка мала стартувати з 1 липня 2019, – неприпустимий", - відзначили в асоціації.

Як повідомляв УНІАН, раніше Європейська Бізнес Асоціація закликала парламент перенести з 1 липня 2019 року на 1 січня 2021 року термін упровадження нової системи адміністрування акцизного податку на паливо і спирт етиловий через неготовність нормативної бази до запуску нової системи.

23 листопада 2018 року Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо поліпшення адміністрування та перегляду ставок окремих податків та зборів" №2628-VIII, яким з 1 липня 2019 року докорінно змінюються принципи та система адміністрування акцизного податку з реалізації палива.