Ілюстрація REUTERS

Обхідні російські газопроводи «Північний потік-2» і «Турецький потік» - це важелі політичного і економічного тиску Росії на інші держави. Відтепер це офіційна позиція Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ).

Читайте такожЗеленський планує обговорити з Трампом питання протидії будівництву «Північного потоку-2»

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Відео дня

«Проекти Nord Stream – 2 та "Турецький потік" - важелі політичного та економічного тиску Росії на інші держави. Це не лише думка України, але й, відсьогодні, - офіційна позиція Парламентської асамблеї (ПА) ОБСЄ», - написав він.

«Це ще один потужний політичний сигнал, який підкреслює - проекти Кремля є небезпечними, їх потрібно зупиняти», - зазначив Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, 7 липня Комітет з політичних питань та безпеки Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співпраці Європи (ОБСЄ) ухвалив резолюцію про енергетичну безпеку в Європі, де згадуються газопроводи "Північний потік-2" і "Турецький потік".

У документі резолюції вказано російські проекти, які визнані потенційним засобом економічного і політичного примусу залежних від поставок держав. Поправка про включення пункту, що стосується "Турецького потоку" і "Північного потоку-2", в резолюцію "Енергетична безпека в регіоні ОБСЄ" парламентарія Рути Мілюте була запропонована американською делегацією.

Довідка УНІАН. Проектом «Північний потік-2» передбачені будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з уже існуючим «Північним потоком-1». Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу становитиме 1220 км, він має з'єднати російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд.

Наприкінці березня - на початку квітня 2018 року оператор проекту будівництва газопроводу «Північний потік-2» - компанія Nord Stream 2 отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини і Фінляндії, а у червні - від Швеції. При цьому Данія, через територію якої також має проходити газопровід, відповідного дозволу не дала. На початку травня 2018 року компанія Nord Stream 2 вже почала роботи з будівництва приймальні станції майбутнього газопроводу в околицях німецького міста Лубмін. Україна, США і низка європейських країн виступають проти будівництва «Північного потоку-2». У свою чергу, Німеччина активно лобіює будівництво газопроводу. За оцінками експертів, в результаті припинення транзиту природного газу через територію України, наша країна може втратити майже 3 млрд дол. доходів на рік.

«Турецький потік» - проект газопроводу з Росії до Туреччини через Чорне море і далі до кордону Туреччини з суміжними країнами. Планується, що по першій нитці буде транспортуватися газ для турецького ринку, по другий - до країн Південної і Південно-Східної Європи. Потужність кожної нитки - 15,75 млрд куб. м газу на рік. Будівництво морської ділянки «Турецького потоку» розпочалося 7 травня 2017 року. За даними «Газпрому», обидві нитки газопроводу планувалося ввести в експлуатацію до кінця 2019 року.