Ілюстрація REUTERS

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що одному з членів Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) у справі щодо формули «Роттердам+» обирається запобіжний захід, інші фігуранти – поза межами України. 

Читайте такожСкандальна Роттердам+: НАБУ показало схему, як заробляли на формулі (інфографіка)

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на спільному брифінгу керівництва Національного антикорупційного бюро України і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо діяльності антикорупційних органів у першому півріччі 2019 року у Києві. 

Відео дня

«Одного підозрюваного було вчора затримано. Зараз, я думаю, в ці хвилини, здається, триває судове засідання в Солом’янському суді з обрання запобіжного заходу. Це член НКРЄКП. Ми просимо тримання під вартою з альтернативою застави в 50 млн гривень, як це вимагає КПК», - поінформував він.

За словами Холодницького, інші фігуранти справи не затримані через те, що перебувають за межами України. «Щодо них розпочато нормальний кримінальний процес. Тобто їм оголошено, залишено підозри, їх викликано до детективів (НАБУ) на вівторок та середу, там різні дати. У випадку їхньої неявки, вже будуть вживатись заходи для їхнього розшуку», - додав керівник САП. 

Як повідомляв УНІАН, 8 серпня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили про підозру шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули «Роттердам+», у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано збитків на суму 18, 87 млрд грн.

За даними НАБУ, йдеться про екс-голову НКРЕКП, чинного директора ДП «Оператор ринку» (який на момент запровадження «Роттердам+» був членом НКРЕКП), начальника відділу НКРЕКП, керівника управління НКРЕКП, заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України, директора департаменту однієї з компаній зазначеної групи.

Дії всіх шести осіб кваліфіковано за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України («зловживання службовим становищем»), а представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

Довідка УНІАН. У 2017 році НАБУ почало кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються голова і члени попереднього складу НКРЕКП, які, діючи в інтересах генеруючих компаній-операторів теплоелектростанцій, при формуванні оптової ринкової ціни необгрунтовано включили до неї формулу, яка завищує вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула «Роттердам+»).

У НАБУ встановили, що такі дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії-оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії зазнали безпідставних втрат.

При цьому в документах Бюро безпосередньо згадується формула «Роттердам+», що призвела до економічно необґрунтованого підвищення ціни на електроенергію, яку купувало у генеруючих компаній держпідприємство «Енергоринок».