Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" вимагає від російського газового монополіста "Газпром" розблокувати можливість отримувати газ з Туркменістану на кордоні Україна-РФ, написав на своїй сторінці в Facebook виконавчий директор компанії Юрій Вітренко.

Читайте такожРосійський "Газпром" похвалився, що вже скоро добудує "Північний потік-2"

"Газпром" зараз не виконує свої контрактні зобов'язання щодо постачання газу "Нафтогазу".

Відео дня

"Нафтогаз" обґрунтовано вимагає, щоб "Газпром" розблокував можливість отримувати газ на кордоні Україна-РФ з Туркменістану, газ незалежних видобувачів в Росії, а також газ для європейських контрагентів "Газпрому", - написав він.

Вітренко пояснив, що контрагенти "Газпрому" не можуть купувати газ на кордоні й самі домовлятися з українським оператором ГТС про транспорт, тому що російський монополіст не хоче міняти їм точки передачі газу.

Також топ-менеджер компанії зазначив, що вимоги російської сторони відмовитися від перемоги "Нафтогазу" в Стокгольмському арбітражі як умову переговорів з транзиту газу є абсолютно неприйнятними.

"Є така версія, що російська сторона почала заявляти про те, що вона готова на європейські правила тільки тоді, коли вирішила, що Україна не встигне ці правила впровадити до кінця поточного транзитного контракту (тобто до кінця року)", - написав топ-менеджер "Нафтогазу".

За його інформацією, український уряд і регулятор кажуть, що Україна встигне запровадити європейські правила до кінця цього року.

Як повідомляв УНІАН, 19 вересня під час тристоронніх переговорів Україна-ЄС-РФ "Газпром" вперше допустив можливість укладення контракту за європейськими правилами з 1 січня 2020 року, якщо вони будуть в повній мірі впроваджені в Україні до кінця поточного року.