Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), має намір встановити нові тарифи на послуги 44 газорозподільних компаній, середній розмір яких може становитиме 1,12 гривень за куб. м.

Читайте такожНКРЕКП змінила розрахунок тарифів облгазів на розподіл газу

Відповідний проект рішення був прийнятий на засіданні сьогодні.

Відео дня

За результатами аналізу діяльності газорозподільних компаній за 2017-2019 роки тариф буде переглянуто з урахуванням відшкодування обґрунтованих витрат, необхідних для забезпечення сталого функціонування газорозподільних мереж, обслуговування та підтримки технічного стану пристроїв, установок, а також системних об'єктів відповідно до вимог законодавства. Також підтримання необхідного тиску в трубопроводах, запобігання можливим витокам газу та недопущення аварійних ситуацій тощо.

Найнижчі тарифи пропонується встановити для "Спектргазу" (Львівська область) в розмірі 0,22 грн. за куб. м, для "Київгазу" і «Кременчукгазу» - 0,33 гривень за куб. м, для "Харківміськгазу" - 0,37 гривень за куб. м, ват «Тернопільміськгаз» – 0,41 гривень за куб. м.

При цьому, найвищі тарифи регулятор може встановити для компанії "Газпостачсервіс" (Вінницька область) у розмірі 2,59 гривень за куб. м, для держпідприємства "Монтажник" - 1,87 гривень за куб. м, для "Закарпатгазу" - 1,69 гривень за куб. м, «Мелітопольгаз» - 1,65 гривень за куб. м, «Лубнигаз», - 1,60 гривень за куб. м, "Харківгаз" - 1,48 гривень за куб. м.

Таким чином, середній тариф облагазів становитиме 1,128 гривень за куб. м.

Раніше діючий тариф на розподіл газу для «Київгазу» становив 0,21 гривень за куб. м, а Харківгазу – 0,72 гривень за куб. м.

Згідно з проектом рішення, нові тарифи також включають в себе фінансування встановлення лічильників. За результатами проведеного аналізу стану оснащення побутових споживачів лічильниками газу планується забезпечити фінансування встановлення індивідуальних лічильників газу населенню на загальну суму 362,9 млн грн.

Голова нацкомісії Оксана Кривенко зазначила, що затверджений тільки проект постанови про підвищення тарифів, після чого він буде опублікований на сайті для прийняття зауважень та пропозицій.

Як повідомляв УНІАН, раніше компанії, що поставляють в Україні газ для населення (облгази, газзбути), більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу неодноразово закликали НКРЕКП переглянути тарифи на розподіл газу, оскільки в компаніях не вистачає коштів на обслуговування мереж. Крім того, облгази поскаржилися на масовий відтік кадрів через низькі оклади