Ілюстрація REUTERS

Україна, Європейська комісія та Російська Федерація провели технічні консультації в рамках підготовки до наступного етапу тристоронніх переговорів щодо транзиту газу після 1 січня 2020 року, повідомила прес-служба Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Читайте такожУ Стокгольмі завершилися апеляційні слухання за контрактом на поставки газу між "Нафтогазом" і "Газпромом"

Зустріч відбулася в понеділок у Брюсселі.

Відео дня

Згідно з повідомленням, у ході консультацій сторони обговорили прогрес України в імплементації норм європейського законодавства та створенні незалежного оператора ГТС. Крім того, йшлося про підписання угоди про взаємодію (interconnection agreement) між операторами ГТС України і Росії на стандартних європейських умовах, а також методику тарифоутворення при транспортуванні газу, інші питання.

Очікується, що наступний етап тристоронніх переговорів щодо транзиту газу відбудеться 28 жовтня.

Як повідомляв УНІАН, 19 вересня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ щодо транзиту газу через територію України.

За підсумками переговорів віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович зазначив, що вони пройшли в позитивній і конструктивній обстановці, і анонсував, що наступний раунд запланований на кінець жовтня 2019 року.

Переговори зосереджені навколо питань: яким чином відобразити енергетичні правила ЄС в майбутній рамковій угоді; належна тривалість майбутнього контракту; необхідні обсяги з можливою варіативністю; тарифи.

Російський монополіст «Газпром» у ході переговорів 19 вересня вперше допустив можливість укладання контракту за європейськими правилами з 1 січня 2020 року, якщо вони будуть повною мірою впроваджені в Україні до кінця поточного року.