Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» готова розглянути можливість погашення російським «Газпромом» боргу в 3 млрд дол. за підсумками Стокгольмського арбітражу у вигляді поставок газу.

Читайте також"Відмовляються від своїх планів": експерт пояснив, як Україна ускладнила життя "Газпрому" по всьому світу

Про це у Facebook повідомив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, коментуючи відповідь української компанії на офіційну пропозицію «Газпрому» про укладення транзитного контракту на 1 рік.

Відео дня

«Ми також зазначили, що ми готові конструктивно розглядати пропозиції «Газпрому» щодо виконання рішень Стокгольмського арбітражу та відповідної мирової угоди. На сьогодні за остаточними і обов'язковими для виконання рішеннями Стокгольмського арбітражу... «Газпром» має заплатити «Нафтогазу» приблизно 3 млрд дол. Нас влаштовують кошти, але якщо «Газпром» хоче сплатити цей борг через поставки газу, ми готові розглянути таку пропозицію», - написав Вітренко.

При цьому він повідомив, що у відповіді «Газпрому» «Нафтогаз» зазначив, що врегулювання попередніх і нових спорів між компаніями, відкликання скарги в антимонопольний орган Євросоюзу, а також врегулювання ситуації зі штрафом, який Антимонопольний комітет України наклав на «Газпром», не мають бути передумовою для продовження транзиту, оскільки новий контракт на транзит має укладатися за європейськими правилами з відокремленим від «Нафтогазу» оператором, і такий контракт має бути справедливим і збалансованим сам по собі.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі щодо транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на поставки газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

Наприкінці травня 2018 року «Нафтогаз» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу в 2,6 млрд дол. в зарубіжних судах. Процеси щодо арешту активів «Газпрому» проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед активів, які цікавлять українську сторону, - акції компаній-операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».