Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» направила «Газпрому» відповідь на пропозицію російської компанії про укладення транзитного контракту на 1 рік, повідомив у Facebook виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Читайте такожУкраїнцям запропонують "страхову" ціну на газ: що це значить

«Нафтогаз» направив «Газпрому» відповідь на його пропозицію. У відповіді зазначено, що сторони мають і далі обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами в тристоронньому форматі за участі Єврокомісії», - написав Вітренко.

Відео дня

Від зазначив, що «Нафтогаз» висловив упевненість, що оскільки завдяки ефективній спільній роботі парламенту України, уряду, регулятора, «Нафтогазу» і Оператора газотранспортної системи України впровадження європейських правил в Україні йде за графіком, «Газпром» тепер має всі можливості для того, щоб укласти новий довгостроковий контракт на транзит газу через Україну за цими правилами.

«Ми ще раз зазначили, що «Нафтогаз» погоджується з варіантом укладення контракту на транзит, який запропонував віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович (контракт на 10 років - УНІАН). Додам, що у нас немає жодного сумніву, що цей варіант відповідає як європейським правилам, так і легітимним інтересам української та російської сторін», - зазначив він.

За його словами, якщо «Газпром» розглядає свою пропозицію як варіант на випадок надзвичайної ситуації, тобто якщо «Газпром» не встигне укласти довгостроковий контракт на транзит, то такий варіант все одно має відповідати українському законодавству та європейським правилам.

Вітренко зазначив, що поки що «Нафтогаз» не бачить законних підстав для того, щоб не було укладено нового контракту на транзит газу через Україну за європейськими правилами, і висловлює свою готовність сумлінно працювати над цим контрактом.

Як повідомляв УНІАН, у середині листопада «Газпром» направив на адресу НАК «Нафтогаз України» офіційну пропозицію про продовження терміну дії нинішнього контракту або укладення нового договору про транзит газу через територію України терміном на 1 рік, з урахуванням прогнозного попиту європейських покупців на газ на 2020 рік.

У пропозиції «Газпрому» зазначено, що необхідними умовами продовження діючого контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів; скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на «Газпром» штрафу за нібито «порушення економічної конкуренції»; відкликання клопотання «Нафтогазу України» про ініціювання Європейською комісією розслідування проти «Газпрому».

12 листопада голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв заявив, що в разі припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року НАК забезпечуватиме українських споживачів блакитним паливом зі сховищ і за необхідності може імпортувати за контрактами.

Довідка УНІАН. Нинішній транзитний контракт України з російським «Газпромом» було укладено в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.