Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України прийняла закон, яким змінюється правовий статус і порядок призначення членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), згідно з рішенням Конституційного суду, яким раніше низка положень закону про регулятора були визнані неконституційними.

Читайте такожНацкомісія з тарифів отримала нового керівника

За ухвалення відповідного законопроекту (№2490-1) проголосували 265 депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Доповідаючи по законопроекту, голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус зазначив, що за підсумком розгляду поправок до законопроекту були доопрацьовані положення документа, спрямовані на посилення інституційної спроможності регулятора.

"Законодавчо визначено особливості спеціального статусу регулятора, до повноважень Верховної Ради віднесені повноваження щорічного розгляду звіту діяльності регулятора, включені до повноважень регулятора розробка методики та визначення розміру технологічних втрат оператора газорозподільної системи", - сказав Герус.

Згідно з пояснювальною запискою, прийняття цього законопроекту дозволить, згідно з рішенням Конституційного суду, створити правові підстави для функціонування Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, як постійного центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, збереже її незалежність, а також забезпечить виконання Україною своїх зобов'язань перед Енергетичним співтовариством та Угоди про асоціацію Україна - ЄС.

Зазначається, що положеннями законопроекту регулюються питання порядку призначення членів Конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів регулятора. Нормами законопроекту також передбачена заборона на звільнення членів регулятора у разі складення повноважень Кабінетом міністрів України перед новообраною Верховною Радою, відставки Кабінету міністрів, або формування нового складу Кабінету міністрів.

Повідомляється, що зміни, які вносяться до інших законів України, спрямовані на виконання рішення Конституційного суду, а також стосуються посилення виконання регулятором своїх функцій у частині державного нагляду (контролю) у сфері додержання суб'єктами господарювання, що здійснюють діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, законодавства, недопущення забезпечення позову шляхом зупинення рішень регулятора щодо встановлення державних регульованих цін (тарифів).

Як повідомляв УНІАН, 5 грудня Верховна Рада України прийняла законопроект №2490-1 за основу.

Секретаріат Енергетичного співтовариства закликав український парламент в терміновому порядку вдосконалити та прийняти закон про Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оскільки з 1 січня 2020 року в країні не буде регулятора.

3 червня Конституційний суд визнав неконституційними низку положень Закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг".

При цьому суд дав час до кінця 2019 року виправити Закон "Про Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" (НКРЕКП) в частині норм, які були визнані неконституційними. Рішення суду унеможливлює конкурсний відбір і призначення нових членів НКРЕКП після 1 січня 2020 року.