Ілюстрація / REUTERS

Досягнуті з російським «Газпромом» домовленості щодо транзиту газу через територію України після 2019 року виключають прямі поставки блакитного палива з Росії.

Про це на брифінгу заявив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, за результатами домовленостей досягнутих 20 грудня в Мінську між представниками Європейської комісії, України та Російської Федерації.

Читайте такожДоговір на транзит газу буде укладено на 5 років з можливістю його продовжити на 10 років – Оржель (документ)

Відео дня

«Прямі поставки ми виключили з домовленостей. Ви побачите в протоколі. Якщо дійсно вони потенційно і будуть здійснюватись, то лише на базі європейського хабу. Але в рамках пакетних домовленостей, які ми досягли, прямих поставок немає», - сказав він.

За словам Оржеля, там написаний лише принцип, на якому такі поставки потенційно можуть здійснюватись.

«Для нас це також надзвичайно важливо, що там немає політичної ціни, і там дійсно є європейський хаб. Без плюса, без мінуса, зважаючи на те, що там є ринок», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, в листопаді президент Росії Володимир Путін допустив припинення транзиту газу через Україну з 1 січня 2020 року і заявив про готовність знизити ціну на газ для України на 20-25%, за умови прямих поставок від «Газпрому».

На це виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив, що запропонована Росією ціна російського газу для України на 20-25% нижче не є знижкою, оскільки «Газпром» при прямих поставках не платить за його транспортування.

Сьогодні, 21 грудня, міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив, що контракт на транзит російського газу до Європи через територію України буде укладено строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

Новий контракт передбачає гарантовані мінімальні обсяги транзиту блакитного палива у 2020 році на рівні 65 млрд куб. м. газу, а у 2021-2024 роках — по 40 млрд куб. м.

Підписання контракту на транзит газу між Україною і Росією має відбутись до 1 січня 2020 року.