Українцям обіцяють зменшення сум в платіжках / фото УНІАН

Кабінет міністрів на сьогоднішньому засіданні надав можливість теплогенеруючим підприємствам знижувати чинні тарифи на тепло в залежності від ринкових цін на газ.

Читайте такожЧому газ дешевшає, а ціни на тепло не знижуються: пояснення від «Київтеплоенерго»

Про це на зустрічі Ради розвитку громад і територій під головуванням президента Володимира Зеленського заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Відео дня

«Сьогодні на рівні уряду ми ухвалили постанову, яка дозволяє вам фактично на місцях врахувати ринкову ціну на газ. Фактично, ви можете відкоригувати те, що люди отримують в платіжці, на різницю між ринковою ціною і ціною, яка сьогодні закладена в тарифі», - сказав він.

За словами прем'єра, сьогодні теплогенеруючі підприємства в своїх тарифах враховують торішню ціну на газ в розмірі 7482 гривні за тисячу кубометрів, тоді як сьогодні ринкова ціна блакитного палива є набагато нижчою.

«Звичайно, по всій країні тарифи різні, оскільки вони включають транспортування і все інше, але сьогодні в тарифі у людей сидить ціна 7482, тобто, фактично тариф розрахований на основі торішніх цін. Фактично сьогодні люди платять так, як ніби газ коштує не 5100, а 7400, і це те, з чим ми не можемо миритися», - підкреслив прем'єр.

За словами присутньої на зустрічі міністра розвитку громад і територій Олени Бабак, Кабмін вніс зміни до урядових постанов, які регулюють постачання послуг опалення і правила постачання теплової енергії.

«У цих постановах уряд надав право теплопостачальним підприємствам працювати за законами ринку. В якому сенсі? Давати знижку споживачам, якщо є можливість», - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України на засіданні 15 листопада ухвалив рішення "Про визнання такою, що втратила чинність, постанови від 26 червня 2019 року №560", якою встановлювалися граничні тарифи на опалення і гаряче водопостачання.

26 червня 2019 року уряд Гройсмана ухвалив рішення про обмеження тарифу на теплопостачання в Україні на рівні 1400 гривень за Гкал за наявності лічильника і 35 гривень за квадратний метр - без лічильника.