"Нафтогаз" і "Газпром" мають підписати угоду про транзит газу / фото eer.ru

Фінальний раунд газових переговорів розпочався у Відні. Україна та Росія мають погодити низку документів, зокрема, й про відмову від позовів один до одного.

Сам газовий контракт Україна та Росія можуть підписати вже цими вихідними, розповів ТСН помічник президента Андрій Єрмак.

Йдеться про 5-річну угоду на транзит газу до Європи з можливістю подальшого продовження. В Офісі президента певні, що Україна від контракту лише виграє.

Уже цими вихідними Україна може отримати нову угоду щодо поставок блакитного палива в Європу з Росії, розповідає ТСН Андрій Єрмак. "Ми дійсно отримуємо на дуже гарних умовах транзитний контракт", - каже він.

Його укладуть на 5 років. Це хоч і менше десяти, яких просила Україна, але більше року, як вимагала Росія. Це хоч і компроміс, але лише за транзит, заявив сьогодні Міністр енергетики, Україна гарантовано заробить 15 мільярдів доларів. 

Україна вже 1490 днів не купує російський газ. Не буде цього пункту і в новій угоді, уточнює Андрій Єрмак. Натомість там пропишуть чітку й прозору формулу ціни на газ. Якщо Україні буде вигідною, то вона зможе скористатися цією опцією. Наразі такої потреби немає.

Чимало критики, кажуть в Офісі, почули через зменшення обсягів прокачування блакитного палива. У перший рік це буде 65 мільярдів кубометрів газу. Далі об'єм зменшиться до 40 мільярдів кубів. "Це мінімально зафіксовані об'єм і я сподіваюсь, що вони будуть значно вищими. Все, що буде йти зверх зафіксованого, буде йти з іще більш високим тарифом", - каже Єрмак.

Читайте також"Нафтогаз", "Газпром" і транзитний контракт. Хто вийде переможцем у "газовій" сутичці

Оптимізм щодо більших об'ємів наразі вселяє ситуація з "Північним потоком-2". Через санкції США наразі нікому прокладати на морському дні фінальні кілометри газогону. Експерти припускають, що затримка може розтягнутися на кілька років. Це означає, що Україна більше заробить на транзиті. Тут, визнають в Офісі, треба дякувати міжнародним партнерам: “Без їхньої участі - це було б важко, а може навіть і неможливо".

Разом із тим, певен Єрмак, перемови були знаковими для України й в іншому аспекті співпраці з Європою чи США. Україна вчасно встигла розділити ГТС, виконала всі рекомендації Єврокомісії і найголовніше уникла газової війни. А все це разом, каже помічник президента, зняло так звану "втому від України".

Читайте такожБудуть зняті всі арешти з "Газпрому": у РФ пояснили, чому погодились на нову угоду про транзит газу

"Ми дуже ретельно виконуємо наші зобов'язання. Думаю, що сьогодні наші партнери дійсно поважають нас і бачать в нас надійних партнерів", каже Андрій Єрмак.

Також про свою безпеку, принаймні газову, Україна добре подбала і сама, каже Єрмак. У новому документі детально прописані всі умови контрактів. У разі можливого зриву домовленостей Росією Україна зможе звернутися в міжнародні суди та їх виграти. До речі, майже три мільярди за рішенням Стокгольмського арбітражу Україна отримає грошима вже до кінця цього року.

"Коли б ми це отримали, якби не було би цих перемовин і домовленостей - ніхто не знає", - каже він.

В угоді про транзит Україна погодилася відмовитись од штрафу Антимонопольного комітету. 2016 року той оштрафував Газпром на майже сім мільярдів. Це рішення одразу розкритикували в опозиції. Але в Рфісі твердять, що у реальності зиску рішення поки майже не принесло.

Читайте такожУкраїна отримає $15 мільярдів за транзит російського газу - Оржель

"Протягом трьох років вдалося отримати тільки невеличку частину від цього рішення. І були використані всі можливості, ми перевірили, для виконавчої процедури", - каже Єрмак.

Іще один позов від України відпав сам собою. Якби Росія спинила транзит, то Україна могла би вимагати до 12 мільярдів доларів компенсацій у судах. Утім, пояснює Єрмак, це знову забрало би час. Сума позову могла би змінитись. А Україна несла би збитки через простій ГТС. Лише в далекій перспективі дістати вигоду. Тому, не сумніваються, цей компроміс - виправданий. "Стратегічно досягнута перемога. Ці домовленості важливі саме сьогодні", - каже Єрмак. 

Утім, в одному пункті Кремль собі все ж не зрадив. Контракт розрахований на 5 років із можливістю продовження. От тільки дія його закінчуватиметься в один рік зі строком повноважень Володимира Зеленського. Останній обіцяв, що на посту пробуде лише одну каденцію. Це означає, що наступний президент знову проходитиме випробування газовими переговорами.