Ілюстрація REUTERS

Європейські країни продовжують різко нарощувати закупівлі зрідженого газу (ЗПГ). За підсумками січня його імпорт досяг 10 млрд куб. м і вперше в історії зрівнявся з поставками від «Газпрому».

Читайте такожУкраїна отримала від "Газпрому" майже $600 мільйонів за транзит газу - Вітренко

Це випливає з даних щомісячного «Моніторингу» школи «Сколково», пише enkorr.ua.

Відео дня

Рік тому російський газ випереджав зріджений удвічі: у січні 2019-го «Газпром» продав 15 млрд кубометрів, а у вигляді ЗПГ на європейський ринок надійшло 7,7 млрд кубометрів.

Але з тих пір постачання ЗПГ зросли на 30%, а експорт «Газпрому» впав на 33% в річному зіставленні. В результаті рівень використання регазифікаційних терміналів перевищив 50% (проти 45% в середньому минулого року).

Європейський ринок продовжує тонути в надлишку газу, який вже обрушив ціни до рівня, близького до точки рентабельності «Газпрому». На найбільших газових хабах — британському NBP і нідерландському TTF — спотові контракти протягом січня продавалися в середньому по $4/млн британських теплових одиниць (mmbtu). До кінця місяця котирування просіли до $3,5-3,7, що еквівалентно $120-130/тис. кубометрів.

Точкою беззбитковості для російського трубопровідного експорту (з урахуванням всіх податків, вартості видобутку і транспортування) прийнято вважати позначку трохи нижче $4/mmbtu, а це фактично поточний рівень цін на сьогодні.

Ціни в довгострокових контрактах «Газпрому» помітно вищі, але поставки за ними падають, змушуючи компанію продавати значні обсяги на електронних торгах. За перші два тижні січня обсяг таких угод перевищив 2 млрд кубометрів за середньою ціною близько $150.

Видобуток газу в США тим часом продовжує зростати (+8%, 2,7 млдр куб. м/с.), і Міненерго прогнозує нові рекорди експорту ЗПГ: 67 млрд кубометрів цього року і 80 млрд — наступного.

За поточних цін економіка поставок американського ЗПГ до Європи вже на межі рентабельності, а з урахуванням платежів за зрідження — в червоній зоні, зазначають експерти «Сколково»: заводи продають ЗПГ по $70-120/тис. кубометрів, $35 коштує транспортування, $18 — регазифікація.

Нагадаємо, найбільший у Китаї покупець зрідженого природного газу (ЗПГ), China National Offshore Oil Corp. (CNOOC), повідомив деяким із своїх постачальників, що не може приймати танкери-газовози через обмеження, викликані коронавірусом. Цей радикальний крок CNOOC посилить тиск на спотові ціни на ЗПГ в Азії, які вже торгуються на низькому рівні за рахунок надлишку пропозиції і м'якших зимових температур.