Гончарук переконує, що уряд продовжує працювати над тим, щоб платіжка й надалі була меншою/ фото УНІАН

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук пояснив, чому громадяни отримали дві платіжки за тепло у січні.

Як повідомляє урядова прес-служба, за словами Гончарука, цієї зими знижено суму в платіжках за тепло до 30% для користувачів індивідуального опалення у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

«Але за січень люди отримали дві платіжки - за газ і транспортування. Якщо ви складете цифри обох платіжок, то побачите - в січні цього року сума в обох платіжках менша, ніж у тій єдиній платіжці, яка була у січні минулого року», - сказав прем’єр.

Відео дня

Він пояснив, що раніше ціна за транспортування була включена в платіжку і просто входила в загальний тариф. Тепер рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), їх розділили. Тому що компанії, які постачають і транспортують газ, - різні, отже і платіжки дві.

«Для чого ми це зробили? Для того, щоб не було монополії і з’явився цивілізований ринок енергоносіїв, тому що постачальники конкуруватимуть між собою та пропонуватимуть газ дешевше. А кожна людина зможе сама обирати кращі умови», - Гончарук наголосив.

Прем’єр-міністр додав, що уряд продовжує працювати над тим, щоб платіжка для українських родин і надалі була меншою.

«У цьому сезоні загальна сума за цей опалювальний сезон вже менша до 30%, ніж у 2019 році», - стверджує Гончарук.

Читайте такожПлата «за транспортування» газу. Що буде, якщо ігнорувати платіжки «за трубу»

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2019 року НКРЕКП внесла зміни у порядок формування тарифів облгазів на розподіл газу таким чином, щоб плата визначалася не за фактичними обсягами споживання, а за спожитим за минулий рік.

З українці з січня 2020 року почали отримувати окрему платіжку з нарахуваннями за доставку газу газорозподільними компаніями.

11 лютого НКРЕКП схвалила проект постанови, якою встановлюється мінімальна плата за послуги з розподілу газу для нових побутових споживачів і споживачів, які не споживали газ у минулому році. Остаточне затвердження документа після проходження обговорення може відбутися на початку березня.

Зокрема, мінімальний рівень споживання становитиме: 39 куб. м - для споживача, який використовує природний газ тільки для приготування їжі, 126 куб. м - для споживача, який використовує природний газ для підігріву води та приготування їжі, 314 куб. м - для тих, хто використовує газ комплексно, у тому числі для опалення.