Ілюстрація REUTERS

Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища не підтримує виплати премії в розмірі 647,8 тисячі доларів керівнику державної компанії "Укргідроенерго" Ігорю Сироті.

Читайте такожВітренко подавши до суду через невиплату йому премій за перемогу над "Газпромом"

Про це йдеться в повідомленні відомства.

Відео дня

"Минекоенерго стало відомо, що керівника "Укргідроенерго" рішенням наглядової ради у грудні 2019 року було нараховано і виплачено понад 3 млн грн премії. За рік сума отриманої винагороди топ-чиновника становить понад 10 мільйонів гривень - це майже 430 тисяч доларів без урахування заробітної плати", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що при цьому заробітна плата генерального директора "Укргідроенерго" з липня 2019 року зросла більш ніж у три рази. Таким чином, загальний дохід чиновника за рік склав 647,8 тисячі доларів.

"Зараз заробітна плата керівника "Укргідроенерго" становить 781 960 гривень на місяць. Варто нагадати, що, за інформацією з відкритих джерел, зарплата президента США Дональда Трампа становить 400 тисяч доларів на рік", - йдеться в повідомленні.

У міністерстві відзначили, що розмір премій і посадовий оклад начальницького складу "Укргідроенерго" визначається та встановлюється наглядовою радою, який був створений влітку 2019 року ще попереднім урядом. 17 липня 2019 року розпорядженням тодішнього прем'єр-міністра Володимира Гройсмана були призначені чотири незалежні члени наглядової ради, після чого був підписаний новий контракт з керівником "Укргідроенерго", за яким посадовий оклад генерального директора зріс більш ніж утричі. Також, додали в міністерстві, саме з липня минулого року можна спостерігати початок виплат мільйонних премій керівникам підприємства.

"Минекоенерго не погоджується з такими діями, і вважає неприпустимим нарахування та виплату захмарних і безпідставних грошових винагород в час, коли прожитковий мінімум в країні станом на 1 січня 2020 становить 2027 гривень", - наголошується в повідомленні.

Довідка УНІАН. "Укргідроенерго" експлуатує 103 гідроагрегати на 10 гідроелектростанціях на Дніпрі та Дністрі: Київській, Канівській, Кременчуцькій, Середньодніпровській, Дніпровській ГЕС-1 та ГЕС-2, Каховській ГЕС, Київській гідроакумулюючій електростанції (ГАЕС), Дністровській ГЕС та Дністровській ГАЕС (Дністровська ГАЕС перебуває на етапі завершення будівництва), загальна встановлена потужність яких становить 5744 МВт. Робота ГЕС та ГАЕС забезпечує покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності в енергосистемі України.