Ілюстрація REUTERS

Після підписання групою країн ОПЕК+ декларації ціни на нафту у світі не зростуть до колишніх значень і будуть на рівні 30-35 дол. за барель, а Росії буде вкрай складно виконати норму про скорочення власного видобутку нафти.

Читайте такожАМКУ викликав керівництво мереж АЗС через недостатнє зниження цін на бензин

Про це під час онлайн дискусії Київського безпекового форуму, присвяченого антикризовим діям енергетики, заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Відео дня

«Декларація, яка була прийнята командою ОПЕК+, не дозволить досягти того рівня цін, який був раніше, і ціни на нафту будуть близько 30-35 дол. за барель. Причому, Росії буде вкрай складно виконати ці умови, тому що відповідно до цієї декларації Росія повинна скоротити видобуток на 1,5 млн барелів на добу», - сказав він.

За словами Омельченка, Росії буде технічно складно скоротити видобуток, оскільки родовища в РФ не гнучкі й не пристосовані різко реагувати на попит і пропозицію, як, наприклад, у Саудівській Аравії або Норвегії.

«Якщо в березні Росія відмовилася скорочувати на 0,5 млн барелів, то зараз вона змушена скорочувати на 1,5 млн барелів. Тобто переграла сама себе. У таких умовах ціни на нафту будуть низькими, це позначиться і на Україні», - пояснив він.

На думку експерта, особливо важко доведеться найбільшій в Україні нафтовидобувній компанії «Укрнафта».

«Потрібно вживати серйозних заходів з боку уряду, можливо по ренті, можливо по податках, щоб якось допомогти компанії», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, країни ОПЕК+ за підсумками переговорів 9 квітня домовилися про скорочення видобутку нафти на 10 млн барелів на добу в травні й червні, з метою підтримати ціни, які різко знизилися на тлі пандемії коронавірусу.

З липня по грудень видобуток нафти буде скорочений на 8 млн барелів на добу, а з січня по квітень 2021 2022 року скорочення становитиме 6 млн барелів на добу. Наступна відеоконференція країн ОПЕК+, під час якої учасники оцінять стан ринку, відбудеться 10 червня.

З початку березня вартість нафти марки Brent скоротилася більш ніж на 50%. Попит на нафту знижується з початку року через поширення коронавірусу і карантинних заходів у всьому світі. Додатковий негативний вплив на ціни в початку березня надала новина про те, що учасники угоди щодо обмеження видобутку ОПЕК+ не змогли прийти до єдиного рішення стосовно подальшого регулювання виробництва сировини.