25 листопада громадський активіст, представник "Міністерства енергетиків і газованих напоїв" Марк Савчук опублікував на своїй сторінці у Фейсбук інформацію про те, "як Вітренко допоміг заробити Фірташу майже $100 млн" у жовтні цього року.

У своєму пості автор демонструє недостатню зануреність у тонкощі роботи Нафтогазу, Оператора ГТС, балансуючої групи і ринку газу в цілому. Але це не завадило йому зробити поверхневі і помилкові висновки. Нерозуміння автором специфіки роботи українського газового ринку цілком зрозуміло - адже він "громадський активіст" і розбиратися в нормативних документах, що регламентують роботу ринку газу йому зовсім ні до чого. Дивно інше - "гравці ринку", що надали активісту "звітність фактичного відвантаження газу на користь групи РГК за жовтень", яку "у відкритому вигляді ніде не викладають", вже точно в цих тонкощах розбираються.

Механізм балансуючої групи - зовсім не нововведення на ринку газу і регламент його роботи існує з квітня 2019 року. Він передбачає об'єднання постачальників природного газу в групу з метою зменшення витрат постачальників на оплату балансуючих дій Оператора ГТС. В рамках групи один з постачальників призначається відповідальною стороною за балансування.

Відео дня

Механізм балансуючої групи - зовсім не нововведення на ринку газу і регламент його роботи існує з квітня 2019 року

Але використовувати на практиці цей механізм ніхто раніше - до Юрія Вітренка - не додумався.

Які саме події спонукали главу "Нафтогазу" до настільки креативних рішень невідомо – чи то зростання цін на газ на європейських біржах, чи то призначення його главою "Нафтогазу". Але в результаті ми отримали те ж саме ПСО, яке було скасовано з 1 серпня 2020 року, тільки під вивіскою "балансуюча група". І все було б нічого, якби не маленький нюанс – заробляє на цій балансуючій групі не Фірташ з Ахметовим, а сам "Нафтогаз". І непогано заробляє.

Повернемося до балансуючої групи. У нашому випадку балансуюча група створена в рамках постачання газу для потреб населення, тобто до групи увійшли тільки ті постачальники, які мають у своєму портфелі побутових клієнтів і тільки на об'єм поставки для цих клієнтів. Стороною, відповідальною за балансування, є ДК "Нафтогаз Трейдинг".

Всім постачальникам, які увійшли до балансуючої групи, "Нафтогаз" відпускає ресурс за пільговою ціною 7,42 грн за куб і контролює, щоб газ йшов виключно за призначенням, тобто тільки для потреб побутових споживачів.

Важлива особливість механізму полягає в тому, що якщо клієнти з портфеля постачальника спожили більше газу, ніж закладено в контракті між постачальником і "Нафтогазом", то постачальник в кінці місяця отримує негативний небаланс. Тобто він за ринковою ціною повинен сплатити за утворений негативний небаланс стороні, відповідальній за балансування (ДК "Нафтогаз Трейдинг"), яка в свою чергу докуповує відсутній в ринку обсяг газу у Оператора ГТС.

Важлива особливість механізму полягає в тому, що, якщо клієнти з портфеля постачальника спожили більше газу, ніж закладено в контракті між постачальником і "Нафтогазом", то постачальник в кінці місяця отримує негативний небаланс.

А якщо клієнти постачальника спожили менше газу, ніж було передбачено контрактом, то постачальник отримує позитивний небаланс – надлишок газу у нього викуповує "Нафтогаз" за тією ж ціною 7,42 грн за куб, а у "Нафтогазу" цей ресурс викуповує Оператор ГТС вже за комерційною ціною (на даний момент 32-35 грн за куб). Постачальник в цьому випадку розраховується тільки за той обсяг ресурсу, який фактично спожили його клієнти.

Постачальники, що входять до балансуючої групи, не мають місця для маневрів з балансуванням. Вони або виходять "в нуль", якщо зафіксований в контракті обсяг відповідав фактичному обсягу споживання або перевищив його, або отримують збиток від негативних небалансів.

Постачальники, що входять до балансуючої групи, не мають місця для маневрів з балансуванням

Таким чином, члени балансуючої групи фінансово не зацікавлені в значних завищеннях обсягів споживання населенням. Вони розраховують договірні обсяги наперед, використовуючи дані Гідрометцентру і статистику попередніх періодів, з урахуванням прогнозів споживання, отриманих від Оператора ГТС.

Логічно припустити, що постачальники прагнуть планувати обсяги з урахуванням невеликого запасу, щоб не піти "в мінус" при різкому зростанні споживання через стрибки температури в осінньо-зимовий період.

"Нафтогаз" перед початком опалювального сезону опинився в складній ситуації в плані отримання комерційної вигоди. Компанія взяла на себе зобов'язання поставляти газ за пільговою ціною населенню, виробникам теплової енергії, бюджетним і релігійним організаціям, а також ТЕЦ для заміщення відсутнього в цьому сезоні вугілля при виробництві електроенергії.

"Нафтогаз" перед початком опалювального сезону опинився в складній ситуації в плані отримання комерційної вигоди

При цьому наростити видобуток газу за останні 5 років керівництво "Нафтогазу" так і не змогло, тому весь газ, видобутий "Укргазвидобуванням", сьогодні фактично йде на виконання цих зобов'язань (а можливо НАКу ще й докуповувати його доведеться, якщо зима буде холодною).

І на чому ж у цих умовах "Нафтогазу" заробляти? На допомогу йому тут приходить Оператор ГТС. ДК "Нафтогаз Трейдинг" крім того, що продає газ постачальникам населенню за пільговою ціною 7,42 грн за куб, викуповує позитивні небаланси в рамках балансуючої групи за цією ж ціною, а потім продає позитивні небаланси групи Оператору ГТС вже за комерційною ціною, ще й надає послугу балансування Оператору ГТС, викуповуючи у нього проданий йому ж газ і закачуючи його в сховища вже як газ за комерційною ціною.

Тобто шляхом нескладних маніпуляцій з цифрами, газ, видобутий "Укргазвидобуванням" і отриманий "Нафтогазом" для реалізації за соціальною ціною, переводиться в розряд газу комерційного. Таким чином, НАК отримує можливість весь невикористаний побутовими споживачами газ (позитивний небаланс) перевести в свій комерційний портфель і реалізувати з хорошою маржею. Відповідно і прибуток буде отримувати "Нафтогаз", а не Фірташ або Ахметов.

Але, найцікавіше не це. Найцікавіше почнеться тоді, коли всі обсяги дешевого газу закінчаться і для пільгових категорій споживачів (населення, ТКЕ, бюджет) почнеться продаж вже комерційного газу, який "Нафтогаз" буде "змушений" продавати "у збиток", а натомість вимагатиме компенсації з держбюджету.

Чекати розв'язки залишилося недовго - всього декілька місяців.

Дмитро Марунич, співголова Фонду енергетичних стратегій