Ціни на газ у Європі продовжують рости / фото ua.depositphotos.com

Спотові ціни на газ у Європі піднялись вище 315 євро за 1 МВт-год - це більше 3 300 доларів за тисячу кубометрів.

Про це свідчать дані біржі ICE.

Так, ціна найближчого (вересневого) ф'ючерсу на хабі TTF в Нідерландах досягла 3324,26 доларів за тис. куб. м, тобто 315,995 євро за МВт-год.

Відео дня

Цінова волатильність на європейських ринках газу пов'язана з невизначеністю щодо безпеки його постачання. У п'ятницю, 19 серпня, "Газпром" повідомив, що "Північний потік-1" через планове техобслуговування зупиниться на три дні, з 31 серпня по 2 вересня.

Ф'ючерсні контракти на постачання газу у вересні (по TTF) після цієї новини підскочили в п'ятницю ввечері майже на 8%, до понад 2 700 доларів за тисячу кубометрів.

Довідка УНІАН. Останнім тижнем ціни на газ у Європі перевалили за 3 000 євро і продовжують збільшуватися. На торгах у середу, 24 серпня, ціна становила понад 3 200 доларів за тис. куб. м.

Нагадаємо, що Росія значно скоротила поставки газу в Європу. За даними джерел Reuters, президент Російської Федерації Володимир Путін сподівається, що високі ціни на енергоносії та можливий дефіцит взимку переконають Європу схилити Україну до перемир'я на російських умовах.

Вас також можуть зацікавити новини: