Екс чиновник Фонду держмайна Олександр Візір організуіав корупційну схему в обленерго / скріншот

Екс чиновник Фонду держмайна, помічник екс-нардепа від БПП Ігоря Кононенка ("куратора" енергетики у команді Петра Порошенка) Олександр Візір організуіав корупційну схему в державних ОСРах (обленерго). Про це на своїй сторінці в Фейсбук написав директор Центру досліджень проблем громадського суспільства Віталій Кулик.

Під час перевірки діяльності державних операторів систем розподілу (так званих обленерго), було виявлено що група осіб, будучи членами наглядових рад цих компаній, впливали на рішення менеджменту, внаслідок чого в цих компаніях закуповувалися за завищеними цінами товари, проводилися безпідставні списання обладнання та інші порушення.

До групи корупціонерів, зокрема, входили Ірина Холоднова, Ганна Божко, Анастасія Маньківська. Всі вони свого часу були підлеглими Візіра у Фонді держмайна, коли він очолював Департамент управління державними підприємствами та корпоративними правами держави. Так, Ірина Холоднова була заступницею начальника відділу корпоративного управління цього департаменту, а Анастасія Маньківська та Ганна Божко – головними спеціалістами.

Відео дня

Кожна з цих осіб одночасно була членом наглядових рад кількох операторів системи розподілу – що є прямим конфліктом інтересів. Згідно з наявними даними, Анастасія Маньківська та Ганна Божко у 2021-2023 роках одночасно входили до наглядових рад АТ "Харківобленерго", АТ "Хмельницькобленерго", АТ "Миколаївобленерго" та ПАТ "Запоріжжяобленерго", а Ірина Холоднова ще й була в наглядовій раді "Черкасиобленерго".

Середній розмір зарплати члена наглядової ради оператора системи розподілу складає приблизно 100 тисяч гривень. Відповідно, входячи до кількох наглядових рад одночасно, чиновниці отримували виплати від усіх цих компаній.

Цікаво, що Візір, маючи корупційний дохід з мільйонних оборудок від придбання за завищеними цінами товарів та обладнання, не цурався отримувати частину зарплат своїх "підлеглих".

Після виявлення даної схеми новим керівництвом компанії "УРМ" (яка управляє державним пакетом акцій ОСРів), всіх корупціонерів було звільнено з наглядових рад державних обленерго, а Візіра з посади радника міністра енергетики. Відповідні документи про незаконну діяльність групи корупціонерів вже спрямовані до правоохоронних органів.