Гідролог пояснив, у чому полягає складність відновлення ДніпроГЕС після атаки РФ / скріншот

22 березня російські окупаційні війська вдарили по ДніпроГЕС, на її відновлення піде багато часу. Про складнощі у відбудові станції розповів гідролог, доктор географічних наук Віктор Вишневський. 

"Це дуже складний і великий гідровузол. Напір на цій гідроелектростанції становить 35 метрів – це найбільший напір серед всіх інших гідроелектростанцій, збудованих на Дніпрі. Саме це давало можливість цій станції бути найпотужнішою", – зауважив він в ефірі телеканалу "Київ24".

Експерт наголосив, що до 22 березня 2024 року ДніпроГЕС мала потужність майже 1,6 млн кВт. Це співставно потужності 1,5 енергоблоків атомної електростанції.

Відео дня

"Отже, великі розміри, значний напір ускладнюють відновлення цієї електростанції", – констатував Вишневський.

Удар по ДніпроГЕС

Під час масованої атаки по України 22 березня російські окупаційні війська завдали удару по ДніпроГЕС. По ній випустили одразу 8 ракет, вони поцілили по машинній залі та по самій греблі. 

Генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота наголосив, що швидко відновити ДніпроГЕС після цієї атаки не вдасться. За його словами, тільки на виготовлення з нуля агрегатів піде від 18 до 24 місяців. 

Варто зазначити, що удар по ДніпроГЕС також спричинив шкоду для екології. Відбувся витік нафтопродуктів у річку Дніпро. 

Вас також можуть зацікавити новини: