Експерт розповів, як можна було забезпечити потреби бюджетних організацій в газі / фото УНІАН

Для налагодження своєчасного процесу реалізації природного газу для потреб бюджетних організацій необхідно було створити балансуючу групу, до складу включити постачальників у яких є контракти з бюджетними організаціями, та ГПК "Нафтогаз Трейдинг".

Таку думку під час ток-шоу Energy Freedom висловив Перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Євген Нацвін-Степанов.

За його словами, ця модель гарантує оперативне надходження "блакитного палива" до бюджетних установ та своєчасний старт опалювального сезону.

Втім на початку жовтня керівництво НАК "Нафтогаз" запровадило нову схему реалізації газу бюджетним організаціями, зауважив експерт. В ній продаж відбуватиметься без участі постачальників, у яких вже є укладені контракти з бюджетними установами.

Євген Нацвін-Степанов пояснив, що протягом 2021-ого члени Асоціації постачальників енергоресурсів за результатами публічних закупівель уклали контракти з майже 7 тисячами бюджетними організаціями. Однак, умови, висунуті "Нафтогазом", змусять їх розірвати діючі контракти.

"Бюджетникам необхідно відмовлятися від укладених раніше договорів. Що, безумовно, призведе до судових позовів і аж ніяк не сприятиме своєчасному надходженню газу до лікарень, шкіл та дитсадочків. Ми ж пропонували справді дієвий механізм, який допоможе не вигадувати "велосипед", який на своєму шляху ламатиме всі "кущі та дерева"", - зазначив представник Асоціації.

Позицію Євгена Нацвіна-Степанова підтримав СЕО енергетичного провайдера ETG.UA Владимир Шведкий.

"Ресурс пропонується віддати (бюджетним організаціям. – Ред.) за допомогою балансувальних груп, які вже працюють з населенням, незалежним постачальникам, які працюють з бюджетною сферою", - зазначив він.

Шведкий висловив сумнів, що "Нафтогаз" зможе в короткі терміни укласти договори з кількома тисячами бюджетних організацій, провести необхідні операції із номінації та обслуговувати бюджетний сектор.  

Як повідомлялося раніше, в шести областях України оголосили про надзвичайну ситуацію через неможливість забезпечити постачання газу для потреб бюджетних організацій.