Ілюстрація REUTERS

Середньозважена теплота згоряння природного газу, який подавався споживачам України в липні 2020 року, на 8% вища за нормативний показник 7600 ккал за кубометр газу й становить 8227 ккал за кубометр.

Читайте такожЗ початку року транзит газу через Україну скоротився майже наполовину (інфографіка)

Про це повідомляє "Оператор газотранспортної системи України".

Відео дня

Згідно з даними компанії, жителі Івано-Франківської області отримали найвисококалорійніший газ - 8384 ккал за кубометр, далі йде Харківська область - 8321 Ккал і Донецька область-8317 ккал.

Таким чином, середньозважена теплота згоряння природного газу, який подавався споживачам України в липні 2020 року, становить 8227 ккал за кубометр, за норми стандарту у 7600 ккал.

"Інформація надходить з 53 вимірювальних хіміко-аналітичних лабораторій, розташованих в різних точках України на ключових вузлах газотранспортної системи та атестованих відповідно до вимог чинного законодавства", - йдеться в повідомленні.

Прес-служба компанії пояснює, що "Оператор ГТС" здійснює тільки транспортування природного газу, який входить в систему магістральних газопроводів і не має технічної можливості погіршувати або змінювати його якість.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2019 року в "Нафтогазі" зазначали, що Україна має прийняти низку нормативних документів й поступово переходити на розрахунок за газ в енергетичних одиницях, що надасть споживачу можливість оцінити власне споживання газу в порівнянні з використанням електроенергії.

Довідка УНІАН. Чинна в Україні система розрахунку газу не враховує теплотворення газу. Тобто, споживач не знає, яка кількість тепла отримує з одного кубометра газу. У країнах ЄС і в багатьох інших країнах світу споживання газу не вимірюється в кубометрах, а розраховується, наприклад, в кВт-год або кілокалорії.