Кар'єр Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, фото Вікіпедія

Полтавський та Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати користуються послугами ПрАТ "ІНТЕРВИБУХПРОМ", власником якого є Володимир Носов.

Він, за даними журналістського розслідування, досі являється власником підприємства "ООО "Бластко" в тимчасово окупованому Криму.

"Полтавський та Єристiвський гірничо-збагачувальні заводи належать компанії "Ferrexpo". Мажоритарний власник гірничодобувної групи Ferrexpo – Костянтин Жеваго, проти якого в Україні порушено низку кримінальних справ. Також відомо, що суд відкрив справупро банкрутство Полтавського ГЗК. Чи пов’язано з цією справою ПрАТ "ІНТЕРВИБУХПРОМ" Володимира Носова – сподіваємося покаже слідство", - йдеться у розслідуванні.

Відео дня

Крім бізнесу в окупованому Криму, сім'я Носових має багато підприємств на підконтрольній українській владі території України.

Зокрема, ПрАТ "ІНТЕРВИБУХПРОМ" окрім Полтавського та Єристівського ГЗК співпрацює з "АрселорМіттал Кривий Ріг" – найбільшим гірничо-металургійним комбінатом України, який належить міжнародній компанії ArcelorMittal. Співпраця цієї міжнародно визнаної компанії з підприємствами сім'ї Носових викликає питання щодо етичності таких ділових стосунків.

За даними розслідування, інше підприємство ТОВ "ЗАХІДУКРВИБУХПРОМ", великим пакетом акцій якого володіє ТОВ "БВР-КОМПЛЕКС" (власник Костянтин Носов) і надає послуги у сфері добування корисних копалин, також активно співпрацює з такими великими українськими підприємствами як АТ "Подільський цемент", який входить до компанії "CEMARK CRH в Україні", та ТОВ "Вінницьке кар’єроуправління".

"Кінцевим бенефіціаром ТОВ "ЗАХІДУКРВИБУХПРОМ" є Приймак Олександр Олегович. Він – один із фігурантів схеми та намагається керувати всіма процесами, які пов’язані з діяльністю підприємства. Пан Приймак теж

є дуже цікавою особистістю. Зокрема, раніше журналістами було зафіксовано, як на фурах його фірми "Експрес-Т", що перевозить будівельний щебінь, закривають номери автомобілів перед контрольним зважуванням на трасі. Таким чином Олександр Приймак заощаджує мільйони гривень, які б пішли в бюджет", - йдеться у статті.

Співпраця з підприємствами Приймака і Носових, які продовжують вести бізнес в окупованому Криму, ставить під сумнів репутацію українських компаній і створює загрозу для обороноздатності та економіки України.

Журналісти звертають увагу Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) розглянути можливість внесення Володимира та Костянтина Носових та їхніх підприємств до санкційного списку. Крім того, Міністерство оборони України, Національне антикорупційне бюро (НАБУ), Офіс Генерального прокурора (ОГП) та Служба безпеки України (СБУ) повинні уважно дослідити їхню діяльність.