Ольга Буславець / фото УНІАН

Міністр енергетики Ольга Буславець не поділяє бажання прем'єр-міністра Дениса Шмигаля забрати під пряме управління компанію «Укргідроенерго» і звільнити голову компанії.

Такий висновок роблять журналісти агентства «Українські новини» у розслідуванні "перепідпорядкувати" без шуму і пилу": таємний план Шмигаля по "Укргідроенерго"».

Автори розслідування пишуть, що керівництву Міненерго не подобається, що уряд хоче вивести з-під їхнього управління єдину прибуткову компанію, якою є «Укргідроенерго».

Відео дня

Так за інформацією агентства «Українські новини», Міненерго Ольги Буславець відмовилося готувати документи про передачу «Укргідроенерго».

«Чому документи готувалися не в профільному міністерстві? За інформацією агентства, в Міненерго не дуже хочуть розлучатися з єдиною прибутковою компанією такого рівня. У 2019 році прибуток «Укргідроенерго» склав близько 3,2 млрд грн, у 2018 – майже 3,7 млрд грн. Компанія потужностями своїх дев'яти ГЕС і ГРЕС на рік в середньому виробляє 10,5 млрд кВт-год електроенергії, що становить близько 10% в загальному енергобалансі», - сказано в статті.

Виходячи з підготовлених матеріалів стало зрозуміло, що Міненерго не хоче позбутися такої великої компанії.

Як раніше писали журналісти видання Dengi.ua, компанія «Укргідроенерго» є ключовим учасником ринку електроенергії для забезпечення поставок електроенергії населенню в ранковий і вечірній час-пік (7.00-10.00 і 18.00-21.00).

«Укргідроенерго» закінчила перше півріччя 2020 р. з чистим прибутком 1,3 млрд грн і заплатило до бюджету 1 млрд. грн дивідендів. Інші компанії енергетичного сектора показують негативні результати. Збиток «Укренерго» склав 18 млрд. грн за перше півріччя 2020 р., збиток НАЕК «Енергоатом» - 2,65 млрд. грн, збиток «Центренерго» - 493 млн грн.

У своєму матеріалі журналісти висловили думку про неефективність уряду в управлінні енергетичними стратегічними державними підприємствами на прикладі «Енергоатому». «Уряд демонструє низьку ефективність і лобізм при управлінні енергетичними стратегічними державними підприємствами. Зокрема, уряд втручався в діяльність компанії «Енергоатом», що призвело до накопичення 20 млрд. грн боргів «Енергоатомом», - зазначили журналісти.