Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі / фото УНІАН, Анатолій Мудрик

4 березня 2022 Запорізька АЕС, розташована у місті Енергодар Запорізької області, була захоплена російськими військами. Пізніше стало відомо, що об'єкт контролюється російською компанією "росатом", хоча на станції продовжує  працювати український персонал.

Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі, а тому загрози, пов’язані з її захопленням, привернули увагу всього світу.

Заклики української влади щодо створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС ігноруються країною-окупантом, а міжнародні місії МАГАТЕ носять скоріші формальний характер за відсутності будь-яких реальних інструментів впливу на рф.

Відео дня

Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі, а тому загрози, пов’язані з її захопленням, привернули увагу всього світу

При цьому, окупанти вдаються до всіх можливих засобів створення ілюзії безпеки та контрольованості ситуації через проведення паспортизації працівників станції та місцевих жителів на тимчасово захопленій території.

Маємо усвідомлювати, що паспортизація українських громадян на окупованих територіях є маніпуляцією та способом впливу рф на світову спільноту для виправдання подальших агресивних дій, штучної легалізації захоплених територій та об’єктів  та створення ілюзії законності.

При чому залежно від потреби обираються шляхи або примусової загальної паспортизації через надання громадянства рф, як це відбулось у лютому-березні 2014 року в Криму, або шляхом схиляння до "добровільного" отримання громадянства  рф.

Якщо перший випадок є більш очевидним для оцінки, з точки зору міжнародного права,  та по суті є нікчемним і не має правових наслідків, то другий вже має потребу у юридичному регулюванні та може мати  негативні наслідки за українським законодавством.

Очевидно, що саме тому, на території окупованої Запорізької області та м.Енергодар окупанти пішли по другому шляху для того, щоб підтвердити квазізаконність свого там знаходження та роботи атомної станції в інтересах рф.

В свою чергу під час дискусії "Енергетика під ударом: що потрібно знати українцям?", яку 17 листопада 2022 року проводив Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна, Іван Плачков, який виступав на цьому заході в якості експерта, заявив, що персонал ЗАЕС, що знаходиться під тимчасової російською окупацією, повинен для  "збереження станції" погодитись на співробітництво з окупантами в особі Росатому - "…хай підписують що завгодно, навіть паспорти беруть, але хай залишаються на станції, бо тільки він зможе її зберегти".

Така позиція, є досить дивною, з огляду на те, що український персонал не контролює процеси на станції. Зрозуміло, що наші фахівці достеменно обізнані з роботою обладнання та особливостями ЗАЕС, але чи можуть вони впливати на рішення чи перешкоджати виконанню наказів окупантів?

Отримання російського паспорту та укладання контракту з "росатомом" лише покладе працівників додаткові обов’язки на кшталт дотримання законів рф, роботи в її  інтересах та жодним чином не гарантує безпеки роботи АЕС.

Будь-яка політика "умиротворення агресора" або припинення боротьби, нехай і шляхом неприйняття "подачок" чи відмови від  пропозиції окупантів, є хибними і завжди призводили лише до знищення та гибелі людей

На практиці буде створено негативний для України інформаційний фон, що буде використаний окупантами для:

  • легалізації захоплення ЗАЕС та міста Енергодар, адже там будуть працювати і жити російські громадяни та працівники російської атомної станції;
  • прискореної русифікацію окупованої території, значне посилення там російської пропаганди, яка призведе до створення ворожого ставлення населення Енергодару та працівників станції до України;
  • перехід на виплати заробітної плати та інших соціальних виплат у рублях;
  • впровадження російського законодавства;
  • можливу мобілізацію працівників станції і мешканців Енергодару до лав російської армії та інших військових формувань;
  • створення потужного пропагандистського міфу для російського та світового інформаційного простору, використання цієї ситуації як приклада поведінки українців для інших тимчасово окупованих територій.

Невже панове експерти думають, що рашисти збережуть чоловічій персонал станції, коли мова йтиме про утримання ними оборони окупованих територій, чи після прийняття громадянства рф працівники уникнуть загрози незаконної розправи чи необхідності виконувати злочинні накази?

Подібні заклики, це все одно що перекладати відповідальність за подальші дії окупантів на працівників станції, які і так знаходяться в надскладних умовах.

Маємо розуміти, що будь-яка політика "умиротворення агресора" або припинення боротьби, нехай і шляхом неприйняття "подачок" чи відмови від  пропозиції окупантів, є хибними і завжди призводили лише до знищення та гибелі людей. 

Завдання держави і наше завдання - це підтримка тих, хто знаходиться під окупацією, та не йде на співпрацю з ворогом, а не схиляння їх до "простих рішень".

Максим Малашкін, Українська енергетична асоціація