ЄС імпортує у 2023 році рекордні обсяги російського газу, повідомляє FT / фото REUTERS

Цього року Євросоюз планує імпортувати рекордні обсяги зрідженого природного газу з Росії, попри те, що блок прагне відмовитися від російського викопного палива до 2027 року, повідомляє Financial Times.

Так, імпорт російського зрідженого газу в ЄС зріс на 40 відсотків у період з січня по липень цього року порівняно з тим самим періодом 2021 року, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

За даними видання, за перші сім місяців цього року Бельгія та Іспанія були другим і третім за величиною покупцями російського газу після Китаю. 

Відео дня

За даними галузевої аналітичної компанії Kpler, ЄС імпортує приблизно на 1,7% більше російського СПГ, ніж це було, коли імпорт досяг рекордного рівня минулого року.

Вартість СПГ, імпортованого з січня по липень за цінами спотового ринку, за даними організації Global Witness, становила 5,29 млрд євро.

"Шокує, що країни ЄС так важко працювали, щоб відмовитися від транспортування російського викопного газу лише для того, щоб замінити його еквівалентом, який постачається", - говорить старший організатор кампанії з викопного палива в Global Witness Джонатан Норонья-Гант.

За його словами, немає значення, чи надходить газ з трубопроводу, чи з човна - це все одно означає, що європейські компанії надсилають мільярди до військового бюджету Путіна.

Європейський газ - що відомо

Нагадаємо, заповненість сховищ газу в Європі досягли 90%, сягнувши важливої  цілі щодо забезпечення енергетичної стійкості ЕС протягом зимового сезону.

Крім того, деякі іноземні компанії закачують блакитне паливо в українські сховища газу. Все через привабливість тарифів на зберігання.

Вас також можуть зацікавити новини: