За рішенням влади ціна на газ в Україні для населення цього опалювального сезону не зросте, оскільки зафіксована річним тарифом, що діє до 30 квітня 2022 року. Але ринкові (читай – космічні) ціни на газ для низки споживачів вже почали діяти.

До травня наступного року газопостачальні компанії за рішенням уряду встановили цінову "стелю", тому побутові споживачі поки не платять ринкову ціну за блакитне паливо, яка цьогоріч побила всі рекорди.

Цієї осені ціна на газ на європейському ринку, звідки наша країна імпортує третину споживаного обсягу, трималася на рівні близько тисячі доларів за тисячу кубометрів. На українській біржі ціна на газ зараз перевищує сорок гривень за кубометр.

Відео дня

Навіть найскромніша хатка з вкрай економним господарем за опалювальний сезон спалює близько двох тисяч кубометрів газу, а це за ринковими цінами становить вісімдесят тисяч гривень. При цьому, якщо порахувати: українець із середньою зарплатою за рік зможе заробити близько 160-170 тисяч гривень. Виходить, що половину зароблених коштів доведеться віддати за опалення! А на які гроші тоді жити? Багатьом нашим співгромадянам така ситуація видається неймовірною. Але насправді це вже стало нашою реальністю.

Якщо постачальник газу стає банкрутом або не в змозі виконувати свої зобов'язання щодо постачання газом громадян, його споживачі автоматично стає клієнтами постачальника "останньої надії" (ППН). Його роль виконує "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України".

Навіть найскромніша хатка з вкрай економним господарем за опалювальний сезон спалює близько двох тисяч кубометрів газу, а це за ринковими цінами становить вісімдесят тисяч гривень.

Ціни цього постачальника формуються на підставі ринкових індикаторів і на 6 грудня були встановлені у розмірі 43,7 гривні за кубометр. Страшно навіть уявити, як українці змогли б пережити холод із такою космічною ціною газу. Особливо ті, хто живе у приватних будинках із газовим котлом.

І уявіть собі: зараз постачальник "останньої надії" забезпечує природним газом понад 347 тисяч побутових споживачів у різних регіонах України.

Варто нагадати, що уряд своїм розпорядженням у жовтні-листопаді обмежував ціну газу ПОН рівнем 7,96 гривні за кубометр. Але з грудня це обмеження перестало діяти і, як бачимо, ціна зросла майже в шість разів.

Уряд припускав, що за ці два місяці споживачі, які опинилися у статусі клієнта "останньої надії", заворушаться і перейдуть до іншого постачальника на ринку газу, щоб не переплачувати.

Але ні, майже 350 тисяч "щасливчиків" не стали нічого робити і тепер купуватимуть газ за космічною ціною – понад сорок гривень.

Звичайно більшість цих споживачів просто не знають про те, що вони повинні самостійно вибрати собі постачальника. Але є частина співгромадян, які не можуть змінити постачальника, оскільки, наприклад, орендують будинок, господар якого поїхав за кордон, і тут вже настають об'єктивні складнощі.

Державний регулятор – Нацкомісія з тарифів пообіцяла, що ухвалить рішення про автоматичне переведення клієнтів постачальника "останньої надії" до "Нафтогазу України" з тарифом не вищим за 8 гривень за кубометр.

Але залишається питання: за якою ціною цю категорію споживачів змусять сплачувати за газ, спожитий до прийняття рішення. За космічною?

Ринкові ціни на газ на очах стають суворою для всіх споживачів нашої країни.

Незабаром - 1 травня 2022 року - закінчить свою дію запроваджена урядом фіксована ціна на газ для населення.

Умови фінансування, що отримується від ключового кредитора нашої країни, Міжнародного валютного фонду, передбачають скасування державного втручання в роботу газового ринку, а отже, має відбутися суттєве підвищення тарифів на газ для населення. А уряд зі свого боку має посилити соціальну допомогу населенню.

Ринкові ціни на газ на очах стають суворою реальністю для всіх споживачів нашої країни

Виходить, що єдиною можливістю не переплачувати за енергоресурси у майбутньому стане суттєве зниження споживання шляхом масштабної модернізації житлового фонду та громадських об'єктів.

Влада очевидно ставить на проект "Велика термомодернізація", який має бути запущений у 2022 році. Залишається питання: де в бідній країні взяти запрошені на програму триста мільярдів гривень, аби реформа радикально змінила ситуацію до наступної зими та врятувала українців від непомірних витрат.

Ганна Бредіхіна