США закликали Росію наростити транзит газу через Україну / фото REUTERS

На тлі різкого зниження рівня запасів природного газу у європейських сховищах, Євросоюзу варто наростити його транзит з Росії через Україну.

Про це виданню "Інтерфакс" заявив посол США в Росії Джон Салліван.

За словами дипломата, таким чином ЄС диверсифікує енергопоставки і забезпечить свою енергобезпеку. При цьому Салліван вважає, що у РФ достатньо газу для задоволення енергетичних потреб Європи.

Відео дня

Читайте такожЦіна на газ у Європі побила новий рекорд: як це вдарить по Україні"Ми цьому віримо і закликаємо уряд Росії направити додаткові постачання через Україну, у якої зараз є достатньо газопровідних потужностей, не використовуючи "Північний потік 2", - додав американський посол.

Салліван вважає, що відмова від такого кроку не тільки вдарить по енергобезпеці Європи, але і поставить під сумнів запевнення Росії про постачання газу і можливі мотиви їх припинення.

Крім того, дипломат запевнив, що США продовжать перевіряти компанії на предмет їхньої причетності до будівництва російського газопроводу "Північний потік - 2" і в разі підтвердження зв'язків - вносити їх до санкційних списків.

Нагадаємо, що через зниження рівня запасів газу в ЄС цього тижня ціна на нього піднялася до рекордного максимуму, перевищивши психологічну позначку в $1000.

А пізніше Угорщина підписала з "Газпромом" 15-річний контракт на постачання газу в обхід України