Держдепартамент США запускає програму FIRST / Ілюстрація REUTERS

Державний департамент США запускає програму FIRST зі створення базової інфраструктури для відповідального використання технологій малих модульних реакторів.

Про це повідомляє прес-служба держкомпанії НАЕК "Енергоатом".

Читайте такожЗеленський анонсував виробництво в Україні новітніх ядерних реакторів

Відео дня

Зазначається, що повідомлення про запуск програми було присвячено кліматичному саміту, організованому за ініціативою та за сприяння Сполучених Штатів. Основна мета - подолання кліматичної кризи, що охопила світ, за допомогою безвуглецевої енергетичної генерації.

Програма FIRST надаватиме підтримку країнам-партнерам у нарощуванні потенціалу чистої енергетики відповідно до найвищих міжнародних стандартів ядерної безпеки. В якості першої інвестиції відомство виділило на програму FIRST 5,3 млн доларів.

В "Енергоатомі" зазначили, що американські чиновники впевнені, що FIRST зміцнить відносини Сполучених Штатів з міжнародними партнерами, зокрема, через співпрацю по лінії державних структур, операторів атомних станцій, національних лабораторій та академічних установ.

Україна та новітні реактори

27 квітня 2021 року президент України Володимир Зеленський раніше заявляв, що наша країна планує перейти до використання новітніх ядерний реактор, у тому числі малих модульних реакторів SMR-160, оскільки має на меті локалізувати технологічне виробництво для SMR-160 в Україні.