Павло Павлишин

Політичний експерт і консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова повідомила, що третина кандидатської дисертації колишнього директора Рівненської атомної електростанції (АЕС) Павла Павлишина є плагіатом радянського підручника, виданого в 1982 році.

Про це експерт заявила в своєму блозі, посилаючись на висновок центру академічної етики та досконалості в освіті "Етос".

"27 квітня 2021 року в Національному університеті "Одеська політехніка" (Одеський національний політехнічний університет) відбувся захист дисертації гендиректора Рівненської АЕС Павла Павлишина на здобуття наукового ступеня кандидата технічної науки (спеціальність 05.14.14 – Теплові та ядерні енергоустановки). 27 вересня 2021 року рішенням Міністерства освіти і науки було затверджено та видано Павлишину диплом кандидата технічних наук, а через місяць, 26 жовтня 2021 року, на РАЕС сталася серйозна аварія – прорив водневого трубопроводу для охолодження турбогенератора та спалаху водню. До ліквідації аварії була залучена ДСНС України. Водночас трубопроводи АЕС були об'єктом дисертаційного дослідження гендиректора РАЕС. Що у світлі аварії викликало інтерес до його дисертації. [...] близько 35% основного тексту дисертації Павлишина становлять текстові запозичення без посилань на джерела чи іншими словами – плагіат. [...] Унікальність плагіату в дисертації Павла Павлишина в тому, що він є сторінками з російсько-радянських підручників і посібників майже півстоліття: з епохи до Чорнобиля. Гендиректор Рівненської АЕС та екс-глава "Енергоатому" – тобто усієї галузі атомної енергетики України – на початку третього десятиліття ХХІ століття здійснює плагіат з літератури, що видавалася до Чорнобильської катастрофи. Так, майже 99% текстових запозичень без посилань у дисертації Павлишина припадає на довідковий посібник Гуревича Д.Ф., Ширяєва В.В., Пайкіна І.X. "Арматура атомних електростанцій", що виданий у Москві в 1982 року. А окремі фрагменти без посилань взято з підручника Маргулової Т.Х. "Атомні електричні станції" (виданий 1978 року)", - написала Тетяна Лупова.

Відео дня

Політичний експерт вважає, що "зміст згаданої дисертації ставить під сумнів наявність у Павла Павлишина компетентностей, необхідних для виконання функцій, передбачених посадовими інструкціями генерального директора РАЕС та вирішення завдань, що мають місце на високотехнологічних підприємствах, якими є атомні електростанції в Україні. Особливо в умовах війни РФ проти України".

Раніше Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" повідомила, що гендиректор Рівненської АЕС Павлишин, старший син якого Євген Павлишин побив літню жінку, переведений на посаду директора відокремленого підрозділу (ВП) "Атомремонтсервіс".

У повідомленні "Енергоатому" підкреслили, що "вказане кадрове рішення також сприятиме об'єктивному та неупередженому розслідуванню правоохоронних органів щодо побиття та подальшої смерті 64-річної жінки у Вараському районі Рівненської області".