"Газпром" має таке право за контрактом - не подавати газ для транзиту через заброньовані потужності / Ілюстрація REUTERS

Фактом підписання контракту з Угорщиною на постачання газу в обхід України, "Газпром" демонструє майбутні наслідки запуску "Північного потоку-2".

Про це у Facebook заявив глава НАК "Нафтогаз Україна" Юрій Вітренко. 

Читайте також"Газпром" зупинив поставку газу через Україну в напрямку Угорщини

Відео дня

За словами Вітренка "Газпром" припинив транзит газу через Україну до Угорщини, не зважаючи на заброньовані потужності для транзиту.

Вітренко зазначив, що "Газпром" має таке право за контрактом - не подавати газ для транзиту через заброньовані потужності, але при цьому оплачувати ці потужності (принцип "качай або плати").

"Це наявна демонстрація того, що станеться після запуску "Північного потоку-2", якщо до того часу Кремль не розблокує доступ до транзиту через Україну для "третіх осіб". Наприклад, щоб європейські покупці газу від "Газпрому" могли отримувати газ на кордоні Україна-РФ і щоб вони могли самі обирати маршрут транзиту з Росії до Європи", - зазначив Вітренко.

За його словами, Україна публічно і непублічно попереджала партнерів в Німеччині та США, що так може статися, і що припинення фізичного транзиту через Україну створить загрози для України та для Європи.

"Кремль це робить навмисно. Це навіть не брязкання зброєю, це очевидне використання газу як зброї. У спільній заяві США та Німеччині зазначено, що у разі використання Кремлем газу як зброї, має бути відповідна реакція. Чекаємо тепер на накладення санкцій на 100% дочірню компанію "Газпрому", оператора "Північного потоку-2". Чим раніше це станеться, тим краще", - наголосив Вітренко.

Вітренко зазначив, що відсутність дієвих санкцій вже створила очікування з боку "Газпрому", що йому насправді дозволено продовжувати використовувати газ як зброю проти України та інших країн, і що йому дозволять використовувати "Північний потік-2" навіть без дотримання європейських правил.

"Якби таких очікувань не було, то "Газпром" би не зменшував обсяги транзиту через Україну у порівнянні з минулим роком (вони розуміли, що США через санкції не дадуть їм можливість запустити "Північний потік-2" у 2020 році).

Вітренко також наголосив, що Україна десятиліттями забезпечувала надійний транзит газу, а іноді навіть експорт до Угорщини.

"Без цього транзиту Угорщині було б дуже складно. Ми у повній відповідності до європейських правил створили "гарантовані потужності" (firm capacity) для транспортування газу з України до Угорщини. А ось гарантованих потужностей для транспортування газу з Угорщини до України угорська сторона так і не створила. Тобто Угорщина може гарантовано отримувати газ з України, а ми з Угорщини - ні. Ось така "одностороння" європейська інтеграція поки у нас з Угорщиною", - зазначив Вітренко.

"Можуть запитати, а чому я домовився і підписав такий "поганий" транзитний контракт? Тому що альтернативою, і це у найкращому випадку, вже після всіх переговорів на політичному рівні, було працювати на умовах "Газпрому", як в старому контракті в інтерпретації "Газпрому", тобто взагалі без гарантії навіть оплати за заброньовані потужності (ми забезпечуємо потужність, а вони качають оскільки хочуть і оплачують тільки фактичні обсяги прокачки). І доступ третіх сторін був би технічно неможливими. І ще тариф був би меншим", - наголосив Вітренко.

Контракт Угорщини з "Газпромом":

27 вересня 2021 року Угорщина підписала з російським "Газпромом" новий довгостроковий контракт на постачання газу в обхід України.

У зв’язку з цим МЗС України висловило розчарування та викликало посла Угорщини.

28 вересня у Європейській комісії заявили, що оцінять можливі наслідки у зв’язку з підписанням контракту на постачання російського газу в Угорщину в обхід України.

29 вересня в Угорщині заявили про намір продовжувати блокувати переговори про вступ України до НАТО.

1 жовтня набрав чинності контракт між Угорщиною та Росією на транспортування газу в обсязі 4,5 млрд куб. м на рік, згідно з яким природний газ до Угорщини буде поставлятися через "Турецький потік".

Того ж дня, 1 жовтня 2021 року, "Газпром" зупинив постачання газу через Україну в напрямку Угорщини.