Зеленський не виключає удари Росії по електромережі / фото УНІАН

Зима стане викликом для України. Росія може націлити свої ракети на електромережу країни.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю CBS News.

Відео дня

"Нам усім потрібно пережити цю зиму. Це найскладніша зима. І я переконаний, якщо говорити про Україну, то ви бачите, що відбувається. Вони (Росія - УНІАН) блокували порти, щоб наше зерно не йшло в Африку, Азію, деякі країни Європи, щоб створити там хаос і голод. Друга криза, яку створила Росія, – енергетична. Вони створили її ще перед повномасштабним вторгненням в Україну. Світ не має права слухати неправдиві наративи Росії: мовляв, через війну та санкції подорожчають енергоносії - це неправда", - наголосив Зеленський.

Президент зазначив, що Україна підключена до європейської мережі і готова допомогти Європі, Польщі, Румунії, Молдові.

"Всі бачать, що у нас є надлишок електроенергії. У нас добре розвинена атомна енергетика. У нас 15 електростанцій, 15 блоків, і вони зрозуміли, що ми будемо експортувати свою електроенергію в Європу. Це означає, що в Європі буде великий обсяг, але й ціна буде іншою. Тому європейцям це не зашкодить: і європейці будуть задоволені, і лідери в Європі про це знають", - підкреслив президент.

Проте Росія вирішила атакувати українську АЕС.

"Зараз її (Запорізьку АЕС - УНІАН) відключили, шість блоків із 15 не працюють, але електроенергії в країні вистачає. Тож ми бачимо, що 1/3 наших можливостей може працювати на Європу прямо зараз", - запевнив Зеленський.

За його словами, зима справді буде дуже важкою. Проте, як наголосив президент, українці не бояться викликів.

"Ви бачите, що вони роблять! Тож зимою, звісно, ​​вони будуть стріляти ракетами, і цілитимуться по нашій електромережі. Це виклик, але ми його не боїмося! Ми будемо боротися, і ми не здамося. Дуже важливо, щоб вони (росіяни - УНІАН) не змусили страждати й інші країни, США та Європу. Зараз ми страждаємо. Ми боремося і віддаємо своє життя за майбутнє демократії та відкритого світу", - зазначив Зеленський.

Опалювальний сезон під час війни

Міністерство енергетики України створило оперативний штаб щодо забезпечення моніторингу проходження енергетичними підприємствами осінньо-зимового періоду 2022/2023 років.

Наприкінці серпня уряд направив 1,4 млрд грн на закупівлю стратегічного запасу матрезервів для сталого проходження зими. Йдеться про обладнання з простим і швидким розгортанням і обслуговуванням.

14 вересня 2022 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що Україна готується до надскладного опалювального сезону, накопичує газ, вугілля і деревину і закуповує електрогенератори.

15 вересня 2022 року в Міненергетики заявили про те, що Україна буде розраховувати виключно на власний видобуток вугілля.

Вас також можуть зацікавити новини: