Порошенко: Україна обговорює з МВФ перспективи заміни податку на прибуток / фото УНІАН

Україна обговорює з Міжнародним валютним фондом перспективи заміни податку на прибуток податком на виведений капітал, що дозволить підвищити інвестиційну привабливість країни.

Читайте такожВ Україні ліквідують податкові інспекції

Про це заявив президент України Петро Порошенко у Вінниці на нараді з питань децентралізації.

Відео дня

«За моїм дорученням, обговорюємо з Міжнародним валютним фондом введення податку на виведений капітал», - сказав президент.

За словами Порошенка, українська сторона обговорює з Фондом компенсатори втрат державного бюджету в результаті податкових змін.

Як повідомляв УНІАН, президент України Петро Порошенко запропонував бізнесу компроміси щодо введення податку на виведений капітал і заявив про намір повторно винести законопроект на розгляд Національної ради реформ. За його словами, заміна податку на прибуток новим податком на виведений капітал дозволить посилити економічне зростання і ліквідувати корупційні схеми в адмініструванні податків.

У жовтні минулого року Кабінет міністрів підтримав законопроект про введення податку на виведений капітал і направив його на розгляд Національної ради реформ.

За словами міністра фінансів Олександра Данилюка, законопроект передбачає, що базою оподаткування для підприємств буде не прибуток, з якого стягується податок, а дивіденди та прирівняні до дивідендів доходи, такі як роялті і відсотки. Пропонується дивіденди оподатковувати за пільговою ставкою 15%, а прирівняні до дивідендів платежі - за ставкою 20% річних.

Більшість українських бізнес-асоціацій висловило підтримку законопроекту.

МВФ виступив проти законопроекту у разі його прийняття без компенсації втрат бюджету.

Міністерство фінансів України виступає за введення податку на виведений капітал з 2019 року як заміни податку на прибуток за умови прийняття трирічної бюджетної резолюції, яка дозволить компенсувати втрати бюджету на 25 млрд грн.