Украине нужны реальные реформы / Фото УНИАН

За умови активного проведення реформ Україна може через пару років підняти питання списання частини зовнішнього боргу, сказав у ході круглого столу керівник економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Зараз піднімати питання про списання боргів не має сенсу. Якщо активно підуть реформи, то через пару років таке питання можна підняти», - сказав він.

За словами експерта, існують два варіанти, коли країна може звертатися за списанням боргів.

Відео дня

«Перший варіант - коли країна має глобальні проблеми і немає можливості чекати, що країна буде робити спроби повернути борг або реструктуризувати. У нас такої умови для скасування наших боргів немає», - сказав він і як приклад навів країни Латинської Америки у 80-90 роки минулого століття.

Другий варіант списання боргів, за словами Юрчишина, - якщо країна успішно проводить реформи.

«Наприклад, Польщі пробачили борги, умовно кажучи, за «хорошу поведінку». Коли Польща почала здійснювати реформи, стало зрозуміло, що якщо їй зараз спишуть борг до якогось розумного рівня, то це дасть суттєве полегшення країні. І через якийсь час ці ресурси повернуться вже не у вигляді прощення, а у вигляді зароблених грошей. Але у нас такого поки що теж немає», - зазначив він.

Читайте такожДержборг України за місяць зріс до $74 млрдЯк повідомляв УНІАН, загальна сума державного та гарантованого державою боргу України на 30 вересня 2014 року становила 74,295 млрд дол., що на 4,783 млрд дол., або на 6,88%, більше від показника на початок місяця. Держбюджет України на 2014 рік із останніми змінами встановлює граничний рівень держборгу за підсумками року в розмірі 806,962 млрд грн. Мінфін оцінює загальні виплати за держборгом у 2014 році за рахунок коштів держбюджету на рівні 140,337 млрд грн, при цьому Україна має намір взяти в борг у 2014 році ще 163,501 млрд грн на внутрішньому і зовнішньому ринках.

За графіком прогнозних платежів Мінфіну, Україна повністю погасить діючі внутрішні й зовнішні кредити (позики) через 26 років, у 2040 році. Найбільше навантаження (75% платежів) припадає на перші п'ять років - з 2014 по 2018 рік.