Фото УНИАН

Про це повідомив журналістам перший заступник голови НБУ Олександр Писарук.

«Можливо, це займе трохи більше часу, ніж до кінця цього року - початку наступного. Потрібно створити достатню кількість умов для переходу до режиму інфляційного таргетування або хоча б часткового інфляційного таргетування», - сказав він, відповідаючи на питання, чи зберігає Нацбанк свої плани перейти до режиму інфляційного таргетування до кінця цього року.

Читайте такожНБУ може підвищити облікову ставку до рівня інфляції

Відео дня

Писарук наголосив, що заходи для посилення інституціональної спроможності НБУ, а також для побудови функції макропрогнозування і моделювання є ключовими для введення в майбутньому інфляційного таргетування. «Ми потихеньку цеглинки вибудовуємо», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, голова НБУ Валерія Гонтарева під час свого виступу в парламенті 16 січня назвала пріоритетною метою грошово-кредитної політики НБУ досягнення і підтримку цінової стабільності за рахунок низьких стабільних темпів інфляції, для чого необхідно створити умови для переходу до режиму інфляційного таргетування, для якого потрібні певні передумови.

«По-перше, нам потрібно зупинити так званий fiscal dominance. Фіскальне домінування - це не правильна монетарна політика, а політика бюджетно-нафтогазового таргетування. Тому монетарна політика на наступний рік з боку НБУ має бути дуже виваженою», - сказала вона.

Перехід до інфляційного таргетування, який є комплексом заходів для контролю над рівнем інфляції за допомогою маніпулювання обліковою ставкою, є однією з вимог ключового кредитора України - Міжнародного валютного фонду.

У грудні минулого року Нацбанк повідомляв, що розраховує перейти до інфляційного таргетування протягом 12 місяців.