Пільга становить 50% місячного розміру прожиткового мінімуму / фото УНІАН

Державна фіскальна служба України (ДФС) роз'яснила порядок отримання податкової соціальної пільги, зокрема, це право мають громадяни, які працюють неповний робочий день, і батьки з двома і більше дітьми.

Читайте такожДетінізація зарплат принесла бюджету України додаткові 1,3 мільярда - ДФС

Як повідомили в прес-службі ДФС з посиланням на заступника начальника управління – начальника відділу адміністрування податку з доходів фізичних осіб департаменту податків та зборів з фізичних осіб ДФС Тетяну Федченко, щоб отримати цю пільгу, людина повинна подати заяву в бухгалтерію підприємства.

Відео дня

«Соціальна пільга – це можливість платника зменшити нараховану суму місячної зарплати на розмір такої пільги. Тобто зарплата зменшується на суму пільги, і тільки після цього оподатковується податком на доходи фізичних осіб», - цитує прес-служба Федченко.

Зокрема, пільга становить 50% місячного розміру прожиткового мінімуму для дієздатних осіб, встановленого на 1 січня звітного податкового року. Зокрема, цього року це 960,5 грн (50% від 1921 грн прожиткового мінімуму для дієздатних осіб станом на 1 січня 2019 року).

У прес-службі уточнили, що право на таку пільгу має кожна працююча людина, яка отримує заробітну плату і є платником податку на доходи фізичних осіб. Проте при цьому особа повинна відповідати певним умовам.

Зокрема, до таких умов належать: податкова соціальна пільга застосовується до нарахованої місячної зарплати, якщо її розмір не перевищує суми, яка дорівнює місячному прожитковому мінімуму, діючого на 1 січня звітного року для дієздатної особи, помножену на 1,4 та округлену до 10 грн. У 2019 році сума обмеження становить 2690 грн.

Крім того, пільга застосовується тільки до заробітної плати і не стосується інших доходів.

"Тобто підприємці не можуть претендувати на податкову пільгу. Також вона не стосується сум, отриманих від провадження незалежної професійної діяльності (нотаріуси, адвокати та ін.)", – зазначила Федченко.

Крім того, пільга починає застосовуватися працедавцем з дня отримання від платника податків заяви та документів, що підтверджують право на її використання.

Також пільга не застосовується, якщо працівник, крім зарплати, отримує виплати з бюджету у вигляді стипендії, грошового чи майнового забезпечення учня, студента, аспіранта тощо.

Ще однією умовою одержання пільги є зобов'язання її надання тільки за одним місцем роботи.

"Якщо людина працює на декількох підприємствах, вона може вибрати, де їй вигідніше скористатися правом на пільгу, і подати роботодавцю письмову заяву", – зазначила Федченко.

Вона також підкреслила, що деяким категоріям платників податкова соціальна пільга надається в більшому розмірі, ніж зазвичай. Це – студенти, аспіранти, ординатори, ад'юнкти, чорнобильці першої і другої категорій, інваліди першої і другої груп, а також ветерани війни та учасники бойових дій.

Водночас, для батьків неповнолітніх дітей передбачено особливий порядок надання пільги. Зокрема, вона надається на кожну дитину обом батькам, якщо в сім'ї двоє і більше дітей до 18 років.

Наприклад, для матері з двома дітьми вона становитиме не 960,5 грн, а 1921 грн, з трьома – 2881 грн і 50 коп.

При цьому тільки для одного з батьків граничний розмір зарплати, який дає право на пільгу, збільшується залежно від кількості дітей віком до 18 років.

Як повідомляв УНІАН, раніше Державна фіскальна служба (ДФС) запропонувала враховувати дані перевірок роботодавців на предмет законодавчо оформлених трудових відносин зі своїми співробітниками під час нарахування або відмови в нарахуванні житлових субсидій та інших соціальних виплат. З цією метою Фіскальна служба прийняла участь в розробці відповідного проекту розпорядження, який направлений на розгляд в Міністерство фінансів.