Ілюстрація REUTERS

В Україні частка обсягу безготівкових операцій із використанням платіжних карток, емітованих українськими банками, за підсумками 2018 року досягла 45,1%. Як повідомляє прес-служба Нацбанку, це на 5,8 в. п. більше у порівнянні з результатами 2017 року (39,3%). 

Читайте такожБезготівкові платежі в Україні приймають лише 38% малих і середніх підприємств

Кількість безготівкових операцій за цей період зросла майже на 33% та становила 3,1 млрд шт., а обсяг – на 55,4% та досяг 1 297 млрд грн (у порівнянні з 2017 роком).

Відео дня

Відповідно до розподілу безготівкових операцій із використанням платіжних карток, за підсумками 2018 року найбільша кількість таких операцій припадала на розрахунки в торговельній мережі – 51,2%.

фото bank.gov.ua
фото bank.gov.ua

Водночас за обсягами безготівкових операцій спостерігається значне зростання операцій Р2Р переказів. У порівнянні з 2017 роком їх обсяг збільшився вдвічі: з 220 млрд грн до 465 млрд грн (частка таких операцій зросла на 9,5 в. п. та склала 35,8% від загального обсягу безготівкових операцій). Разом із тим частка розрахунків платіжними картками у торговельній мережі знизилась на 2,6 в. п. (із 31,9% до 29,3%).

Водночас, у 2018 році тривало розширення платіжної інфраструктури для проведення безготівкових операцій. За 2018 рік мережа торговельних платіжних терміналів зросла на 20,2% до 279,0 тис. шт.

Також упродовж усього минулого року зростала кількість безконтактних платіжних торговельних терміналів. Серед іншого цьому сприяла популяризація таких інноваційних сервісів як Apple Pay та Google Pay, що розпочали свою роботу в Україні. Наразі 79,4% торговельних POS-терміналів в Україні забезпечують можливість здійснення безконтактної оплати (станом на 1 січня 2018 року – 70,2%).

фото bank.gov.ua
фото bank.gov.ua
фото bank.gov.ua

Крім того, все більшої популярності набувають в Україні сервіси безконтактної оплати з використанням смартфонів та інших пристроїв, які підтримують технологію NFС. Сервіси токенізації дають змогу використовувати реквізити платіжних карток (у тому числі виключно з магнітною смугою) для безконтактних розрахунків за цією технологією. Водночас кожна дев’ята активна платіжна картка в Україні є безконтактною – 4,0 млн шт. (зростання на 44,3% порівняно з початком 2018 року).

«В Україні зберігається стабільна тенденція розвитку безконтактної платіжної інфраструктури та поширення безконтактних операцій... За рік кількість безконтактних платіжних карт збільшилася на 44% і становить майже 4 млн штук. Таким чином, приблизно кожна дев'ята картка безконтактна», - повідомила на прес-конференції заступник директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку України Ольга Васильєва.

При цьому вона зазначила, що домінуючою платіжною системою на українському ринку як за обсягами платежів, так і за часткою емітованих карт є система Mastercard.

«Mastercard займає приблизно 70% як за кількістю, так і за обсягом операцій, десь 28% займає Visa», - сказала Васильєва.

У цілому станом на початок 2019 року українські банки випустили 59,4 млн платіжних карт.

Згідно з презентацією, з них активних платіжних карт налічується 36,9 млн штук, безконтактних платіжних карт - 4 млн штук, карток з магнітною смугою - 30,4 млн штук.

Також заступник директора департаменту НБУ підкреслила, що всі придбані українськими банками в минулому році нові термінали є повністю безконтактними.

«На сьогодні частка таких терміналів становить майже 80% від усієї платіжної інфраструктури мережі, рік тому ця цифра становила 70%», - додала вона.

Як повідомляв УНІАН, за даними Mastercard, Україна посіла четверте місце у світі за кількістю безконтактних платежів з використанням мобільних телефонів, браслетів, смарт-годинників. Водночас 37% дорослого населення України досі не має банківських рахунків.

Згідно з прогнозом Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), частка безготівкових розрахунків у 2019 році становитиме 17-20% у загальному обсязі розрахунків.

Безготівкові розрахунки здійснюються за допомогою поточних і карткових рахунків, а також переказів без відкриття рахунку.