Ілюстрація REUTERS

Обсяг міжнародної торгівлі в 2019 році зросте лише на 2,6%, йдеться в прогнозі Світової організації торгівлі (СОТ), опублікованому на її сайті. У минулій версії прогнозу, яка вийшла у вересні 2018 року, економісти СОТ очікували зростання на 3,7%.

Читайте такожСОТ дозволила Південній Кореї запровадити торговельні санкції проти США на $84,8 мільйона

Зростання сповільнилося вже в 2018 році: хоча СОТ прогнозувала, що обсяг світової торгівлі збільшиться на 3,9%, фактично він зріс лише на 3%. Основна причина повільнішого зростання в порівнянні з прогнозом — погіршення ситуації в четвертому кварталі, коли обсяг світової торгівлі знизився на 0,3%. Саме в кінці третього кварталу США оголосили про введення нових мит проти Китаю, пише РБК.

Відео дня

Торгівля не може стимулювати економічне зростання в умовах високої невизначеності, яка спостерігається зараз, заявив голова СОТ Роберто Азеведо. Організація виділяє кілька причин повільнішого зростання в 2018 році, серед яких:

підвищення ввізних мит в США і Китаї;

більш слабке зростання світової економіки порівняно з очікуваннями;

нестабільність на фінансових ринках;

зниження ефекту від стимулюючої податкової політики у США;

закінчення циклу м'якої грошово-кредитної політики в єврозоні;

трансформація китайської економіки, яка супроводжується переходом від зростання за рахунок виробництва та інвестицій до зростання через споживання і сектор послуг.

Ефект Brexit для світової торгівлі поки оцінити складно — його наслідки залежатимуть від підсумкового угоди між Великобританією і Євросоюзом. Він, ймовірно, призведе до зниження інвестицій у Великобританії, а потім — до падіння продуктивності, зазначає СОТ.

Випереджальні індикатори СОТ вже показали уповільнення торгівлі в 2019 році: авіаперевезення вантажів у січні скоротилися на 3%, знизився показник глобальних експортних замовлень. Індекс невизначеності економічної політики досяг піку в грудні на тлі припинення роботи уряду в США і торговельних переговорів США і Китаю, хоча і знизився на початку року. Більшість майбутніх ризиків також пов'язані з уповільненням торгівлі. З урахуванням поточної торгової напруженості не варто дивуватися таким перспективам, сказав Азеведо.

Торгові війни між США і Китаєм, що супроводжувалися зростанням ввізних тарифів і посиленням протекціонізму, загострилися в 2018 році. Президент США Дональд Трамп в кінці лютого 2019 року анонсував саміт з головою КНР Сі Цзіньпіном — на ньому Вашингтон і Пекін повинні укласти торговельну угоду. Зустріч могла пройти в березні, проте голова американського Мінфіну Стівен Мнучин пізніше заявив, що вона переноситься, оскільки сторонам потрібно більше часу для переговорів.