Ілюстрація REUTERS

Боргові платежі українського уряду з урахуванням погашення боргу та його обслуговування в період з 2019 по 2021 рік перевищать 15 мільярдів доларів, що становить 75% валових резервів Національного банку України на початок року.

Читайте такожУкраїна погасила євробонди на $1 мільярд

Про це йдеться в презентації інвесткомпанії Concorde Capital, наявної в розпорядженні УНІАН.

Відео дня

За очікуваннями аналітиків компанії, уряд рефінансує майже половину цих платежів за рахунок кредитів Міжнародного валютного фонду та інших міжнародних фінансових організацій, а решта - шляхом розміщення євробондів.

Concorde Capital оцінив можливе падіння резервів у 2021 році з двох негативних сценаріїв: без підтримки МВФ обсяг резервів знизиться з нинішнього безпечного рівня три місяці майбутнього імпорту до менш як два місяці, а якщо до того ж наша країна не зможе залучити запозичення на зовнішніх ринках – до менш одного місяця майбутнього імпорту.

В абсолютних показниках резерви без рефінансування МВФ та розміщення євробондів знизяться з нинішніх 20,8 мільярда доларів до 5,6 мільярда доларів, або майже у 4 рази.

"Без рефінансування ризик суверенного дефолту зросте", - наголошується в презентації.

Як повідомляв УНІАН, обсяг боргових платежів України у 2019 році на користь зовнішніх кредиторів складе близько 6 мільярдів доларів.

Серед найбільших платежів погашення у травні на 1 мільярд доларів за євробондами під гарантії уряду США, а також погашення у вересні за бондами на 660 мільйонів доларів.

Платежіші на користь МВФ протягом року становитимуть в загальній сумі близько 1,2 мільярда доларів, на користь інших міжнародних фінансових організацій - близько 0,8 мільярда доларів.

Найсуттєві платежі з обслуговування зовнішнього боргу передбачені у березні та вересні - по 500 мільйонів доларів за євробондами.