Ілюстрація / REUTERS

Нові обмеження на ввезення російських товарів до України не призведуть до істотного зростання цін. Практично всю заборонену продукцію можна замінити вітчизняною чи імпортованою з інших країн.

Про це заявив директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський, передає «Обозреватель». Він нагадав, що санкції застосовані до двох груп товарів: побутових і промислових.

Читайте такожМінагропрод: санкції щодо імпорту з Росії не вплинуть на ціну міндобрив

Відео дня

"У представленому переліку немає жодного "критичного" для нас імпорту. Іншими словами, ми можемо замінити їх або власним продуктом, або продуктом іноземним – який часто кращий за російський", – наголосив експерт.

За його прогнозом, в цьому контексті істотного зростання цін не відбудеться.

Однак Несходовський не виключив підвищення вартості окремих груп товарів: "Для них, щоб змінити ситуацію на ринку, потрібен час. І дійсно може бути тимчасове підняття цін на такі групи".

При цьому економіст закликав не забувати про те, що санкції проти РФ – це питання збереження територіальної цілісності України.

"Тут питання вигоди не повинно бути єдиним аргументом. Ми маємо розуміти, що нам потрібно обмежувати співпрацю з агресором", – переконаний він.

На думку Несходовського, Україна може "дуже боляче" вдарити по російській економіці в двох сферах – банківському секторі та питанні транзиту.

"У транзиті, звичайно, зачіпаються й інтереси наших європейських партнерів. Тобто ми не можемо зупинити транзит нафти або газу, але ми можемо обмежити інші види транзиту – російських товарів нашими транспортними шляхами в Європу", – пояснив він.

Несходовський уточнив, що в цьому ключі Україні потрібно діяти спільно з Білоруссю: у такому випадку зроблені кроки дійсно стали би відчутними для РФ.

Як повідомляв УНІАН, у квітні Росія обмежила експорт в Україну російської нафти і нафтопродуктів. З 1 червня такі товари можна буде поставляти в Україну тільки на підставі окремих дозволів.

15 травня, Кабінет міністрів України ухвалив постанову про запровадження відповідних дзеркальних санкцій щодо російських товарів - йдеться про заборону ввезення таких груп товарів, як промислові, мінеральні добрива, сільськогосподарська продукція, транспортні засоби та ін., а також про введення спеціальних мит на ввезення російських товарів в Україну.

Як пояснили в Кабміні, рішенням передбачається створити перепону для перетікання капіталу в Росію і збільшити виробничі можливості для вітчизняних товаровиробників.

У Кабміні наголосили, що такі заходи передбачені чинним законодавством України у відповідь на недружні дії країни-агресора.

Очікується, що ухвалення постанови сприятиме додатковим надходженням до держбюджету в другому півріччі 2019 року на рівні, щонайменше, 3,7 млрд грн.